Nevarni klopi – kako se zaščititi

Ne glede na datum so temperature takšne, da se že pojavljajo klopi. Ker ima ugriz klopa lahko hudo neprijetne in nevarne posledice, je dobro uporabiti repelent – sredstvo, ki odganja klope. Popularni so doma pripravljeni iz naravnih sestavin: v razpršilko damo 2 decilitra kisa, dodamo 20 kapljic eteričnega olja sivke, 10 kapljic eteričnega olja smreke ali bora, 10 kapljic eteričnega olja avkaliptusa in 10 kapljic eteričnega olja poprove mete. Pršilo vzamete s sabo v gozd in se večkrat popršie. Preizkusite, morda bo učinkovalo.

Kaj naredim, preden grem v naravo:

  • oblečem dolge hlače, dolge rokave, obujem čevlje – skratka, koža naj bo čim bolj pokrita
  • izberem svetla oblačila
  • kadar uporabim repelent Autan in podobno, ga razpršim po obleki, predvsem po čevljih in hlačah
  • ob povratku domov se takoj preoblečem in oprham ter dam obleko v pranje

Če je klopov veliko, ga dobim lahko že na domači trati pred hišo, zato se je dobro vsak večer pregledati.

Kako nevarni so klopi:

“Slovenija je eno najbolj ogroženih območij v Evropi zaradi okuženosti klopov z virusom klopnega meningoencefalitisa, Koroška pa regija, kjer je pojavnost te bolezni med najvišjimi. V letu 2014 je bila incidenca KME v regiji (število obolelih/100.000 prebivalcev) 12.4, kar nas uvršča na sam vrh ogroženosti v državi.” piše na portalu NIJZ. Ali se spomnete, da so pred kakšnim letom na Koroškem odkrili, da se lahko okužite z virusom KME tudi, če uživate surovo mleko okužene živali. Strokovnjaki priporočajo zaščito s cepljenjem. Bolezen je nevarna, lahko pusti trajne posledice, 1-2% bolnikov pa celo umre. Stroška cepljenja ne pokrije zdravstvena zavarovalnica.

Marsikdo reče, zakaj bi se cepil proti KME, saj proti boreliozi, katero tudi prenašajo klopi ni cepiva. Meni se cepljenje vseeno zdi smiselno. Poznala sem žensko, ki je v svojih najlepših letih zbolela in po več tedenskem zdravljenju v kliničnem centru ji je ostala trajna invalidnost in odvisnost od tuje pomoči.

“Lymska borelioza je v Sloveniji daleč najbolj pogosta bolezen, ki jo prenašajo klopi. Razširjena je po vsej Sloveniji. Povzročajo jo bakterije, ki se imenujejo borelije. Letno pri nas zabeležimo do več kot 6000 novih primerov bolezni in smo glede na incidenco, ki v nekaterih letih preseže 300 bolnikov na 100.000 prebivalcev, najbolj ogrožena populacija v svetu.” Več na NIJZ

Imela sem priliko od blizu spoznati boreliozo. Znanec Jože, vitalen moški na višku svojih moči je pri košnji okoli hiše dobil klopa in ga takoj odstranil, čim ga je opazil.. Na koži ni bilo ničesar drugega kot pikica ugriza, ki je v nekaj dneh izginila. Jože je že pozabil na klopa, bil z družino na morju in se vrnil domov, ko ga je začelo boleti koleno. Pomagalo ni ne hlajenje niti kopeli, pa je šel k zdravniku. Dobil je tablete in mazilo. Ni pomagalo, bolečina se je prestavila v gleženj. Vse huje je bilo. Šel je ponovno k zdravniku in dobil druge tablete in mazilo. Tudi to ni pomagalo. Ob tretjem obisku je dobil antibiotik in napotnico za ortopeda. NaJ skrajšam pripoved: po enem mesecu je nepojasnjeno shujšal več kot deset kilogramov, imel malo povišano temperaturo in ni več mogel hoditi zato je pristal na urgenci, kjer so ugotovili boreliozo. Sledilo je dolgotrajno jemanje antibiotika, ki so mu ga predpidali v ambulanti za boreliozo in tri mesece bolniškega staleža. Po dveh letih ga občasno še vedno bolijo sklepi.

Foto: Thinkstock

Dodaj odgovor