Najbolj nevarno otrokom

Vsako udobje ima svojo ceno. Ne le z denarjem, tudi z zdravjem plačujemo luksuz, ki se nam zdi življenjska nuja. O čem govorim – o tem, kar pravkar uporabljam. Sodobno življenje nam je prineslo veliko izumov, ki delajo naše življenje lažje in prijetnejše. Zaradi udobja in užitka pa raje spregledamo nevarnosti. Gre tako za plastiko, ki se ji nikakor ne moremo odpovedati, ker je preveč prisotna kakor za neionizirajoča sevanja ali 5G tehnologijo ali Wi-Fi.

“Gre za tehnologijo brezžičnega omrežja – brezžični modemi (routerji) in naprave, ki se medsebojno povezujejo (npr. mobilni telefoni, tablice, računalniki, tiskalniki, televizorji, robotski sesalniki, pametni merilci električne energije, baby monitorji, nadzorni sistemi…), oddajajo mikrovalovno sevanje frekvence 2,4 GHz, včasih pa tudi nižje ali višje frekvence. V mestih so ponekod nameščene tudi močnejše antene za omrežja Wi-Fi, kot je npr. Telemachov UNIFI. Te naprave nas neredko obsevajo neprekinjeno, saj so vklopljene tudi, kadar jih ne uporabljamo.” – so zapisali v članku Wi-Fi – kakšno ceno bomo plačali za brezžično udobje? na portalu Ninamnseeno.org. 

V istem članku navajajo:”

Na stotine raziskav, ki so preučevale najpogosteje uporabljano frekvenco naprav Wi-Fi 2,4 GHz (ki se uporablja tudi za segrevanje hrane v mikrovalovnih pečicah), je pokazalo negativne učinke na zdravje. Ti učinki so bili potrjeni tudi v številnih raziskavah mikrovalovnega sevanja drugih frekvenc. Raziskave so med drugim pokazale, da ima mikrovalovno sevanje močan vpliv na plodnost in da povzroča oksidativni stres, poškodbe DNK, motnje delovanja srca, različne nevropsihiatrične simptome, hormonske spremembe in raka.”

Uradne raziskave, ki jih podpira gospodarstvo, opozarjajo samo na toplotni vidik sevanja, čeprav so učinki veliko širši. Za negativne učinke so še posebej občutljivi otroci. Nekatere države prepovedujejo in odpravljajo Wi-Fi v šolah in vrtcih, drugje pa se uporaba tega povečuje. V teh ustanovah bi Wi-Fi enostavno nadomestili s kabelsko povezavo. V domovih je vprašanje, kaj vse imamo na brezžični povezavi in zgolj kabelski internet do računalnikov ne bi bil dovolj.

Bojim se, da so neionizirajoča sevanja naša realnost z vsemi dobrimi in slabimi učinki. Nihče ni prav zainteresiran za spremembe – industriji, ki proizvaja elektroniko, je interes, da ljudje to množično uporabljamo in nenehno kupujemo nove aparate. Nam je pa tudi uporaba mobilnih telefonov in brezžičnega interneta postala takšna vsakdanja nujnost, da si ne moremo predstavljati. kako smo shajali brez interneta telefona v žepu.

Sodoben svet prinaša spremembe. Moja prijateljica je pred dobrimi dvajsetimi leti začela intenzivno delati na uvajanju računalnikov v slovenske šole. Danes je raćunalnik z internetom neobhoden učni pripomoček. Glede na razvoj učbeniškega sklada in brezplačne prve triade osnovne šole, bodo otroci imeli na razpolago več interaktivnih gradiv. Računalnik z internetom je res odličen sodoben pripomoček. Upam, da bodo znanstveniki iznašli zaščito pred sevanjem oziroma jim bo uspelo zmanjšati škodljivosti.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor