Nudlni ali žepki

Tu je odličen recept za zdrave domače testenine, ki so lahko glavna jed, posladkane in s kompotom so sladica, lahko pa so priloga.

Kuharji bi te polnjene testenine verjetno poimenovali ravioli, pri nas doma pa so bili nudlni. Mama jim je včasih rekla žepki. Tokrat sem jih pripravila prvič. Celoten proces priprave mi je dobro poznan, saj sem vse otroštvo opazovala mamo pri kuhanju. Spomnim se, kako težko je bilo dočakati, da bo kosilo gotovo. Pa tako je dišalo, ko je juha vrela na štedilniku. Imeli smo tisti štedilnik na drva, ki je imel na strani vgrajen kotliček za vodo. Poleg pa je stal zaboj za drva. Lepo je bilo sedeti na njem in se greti pri toplem štedilniku. Ob štedilniku na steni smo imeli izvezen prtiček s prizorom iz Rdeče kapice in napisom “Zaupaj vedi komu!”.

Naj se vrnem k mojim nudlnom. V stari kuharski knjigi sem našla recept:

Sestavine:

– ½ litra moke

– 1 debelo ali 2 drobni jajci

– malo vode za testo (po potrebi)

za nadev:

– 125 g prosene kaše

– 1 jajce

– 3 žlice kisle smetane in 1 beljak za pomazati testo

Proseno kašo skuhamo v osoljeni vodi. Ko je kuhana, vodo odlijemo in pustimo, da se ohladi. Hladni kaši primešamo jajce in kislo smetano.Če je nadev preredek, ga zgostimo tako, da dodamo drobtine.

Iz moke, jajca in malo vode naredimo malo mehkejše testo kot za široke rezance. Testo tanko razvaljamo . Nanj – na polovico polagamo majhne kupčke nadeva dva prsta od roba in za prst narazen. Med kupčki pomažemo z beljakom ( to ni nujno, če dobro stisnemo robove). Kupčke prekrijemo s testom – z drugo polovico in ga stisnemo ob kupčke, da se sprime. Potem s kolescem ali nožem razrežemo žepke. Ko so vsi narejeni, jih damo kuhat v vrelo slano vodo in pustimo, da rahlo vre 10 do 15 minut. Kuhane poberemo iz vode in zabelimo z drobtinami ali z ocvirki. Mi smo jih imeli radi zabeljene z na olju popraženim sezamom.

Res je malo zamudno, a se splača. Pa še brez aditivov je.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor