Ogroža nas plastika, ki je sploh ne opazimo

Ali ste vedeli, da imate lahko zdravstvene težave, kot na primer manjša možnost zanositve, moteno delovanje hormonov, zvišanje ravni holesterola, moten imunski sistem, povečano tveganja za nastanek raka, motnje v rasti dojenčkov, učne težave in moteno vedenje otrok, – vse to in še kaj zaradi zaužitja plastike, za katero sploh ne veste.

Samo po sebi umevno se nam zdi, da zimska bunda odbija vodo, impregnacijski sprej za čevlje , ali pa namizni prt, ki se ne umaže takoj in ga lahko obrišete z vlažno krpo, čeprav je iz blaga, pa posoda z oblogo proti prijemanju hrane. Potem so tu še pene za gašenje. O tem kako in iz česa so narejene elektronske naprave pa tako ali tako ne razmišljamo. Gre za skupino več tisoč kemikalij perfluoriranih in poliforiranih spojin s skupno kratico PFAS. Sploh ne vemo, da vedno bolj ogrožajo naše zdravje. Plastika, s katero je prežeto naše življenje in ob uporabi sploh ne pomislimo, da gre za plastiko, ki je v nas in okoli nas. Na spletu sem našla veliko zanimivih in zaskrbljujočih informacij.

Uporabljati so jih začeli sredi dvajsetega stoletja. Povzročile so val obstojnih in strupenih kemikalij v okolju, ki onesnažujejo vse od hrane in pitne vode do prahu okoli nas. Te snovi, znane tudi kot »večne kemikalije«, še naprej vztrajajo v okolju in v naših telesih tudi po delnem opuščanju njihove proizvodnje.

“Čeprav obstaja zelo specifična kemijska opredelitev PFAS, je pomembno vedeti, da imajo te snovi edinstvene lastnosti, zaradi katerih so odporne na vročino, da lahko odbijajo vodo in so blizu neuničljivosti. Imajo te lastnosti zaradi izjemno močne in stabilne kemične vezi med ogljikovim in fluorovim atomom, zaradi česar so uporabne za širok spekter industrijskih in komercialnih izdelkov.” so zapisali na CR Consumer Report.

V obdobju 2005–2013 je Znanstveni odbor C8 izvedel študije o izpostavljenosti in zdravju v skupnostih v dolini Mid-Ohio, ki so bile potencialno prizadete zaradi izpustov PFOA (ali C8), ki so se dogajali od 50-ih let prejšnjega stoletja v obratu Washington Works v Parkersburgu Virginia. Nato so ocenili povezave med izpostavljenostjo C8 in številnimi boleznimi, Ta raziskava je pokazala, da so imeli ljudje, ki so bili izpostavljeni višji ravni PFOA, povišano tveganje za visok holesterol, ulcerozni kolitis, bolezni ščitnice, rak mod, rak ledvic in hipertenzijo zaradi nosečnosti. Druge študije pri ljudeh in živalih so pokazale, da lahko dovolj visoki odmerki PFAS kemikalij, kot je PFOA, vplivajo na imunski sistem in imajo strupene učinke na jetra in druge organe. 

Evropska uprava za varno hrano EFSA je predlagala revizijo dopustnega vnosa FPAS, da se zmanjša tveganje za zdravje ljudi. V začasnih ugotovitvah, kjer so predlagali znižanje dovoljenih vrednosti, so zapisali “Pomembni dejavniki kronične izpostavljenosti na spodnji meji so bili „Ribe in drugi morski sadeži“, „Meso in mesni izdelki“ ter „Jajca in jajčni proizvodi“ za PFOS in „Mleko in mlečni izdelki“, „Pitna voda“ in „Ribe in ribji izdelki“. druge morske hrane “za PFOA. PFOS in PFOA se v gastrointestinalnem traktu zlahka absorbirata, izločata v urinu in blatu in se ne presnavljata. Ocenjeni človeški razpolovni čas za PFOS in PFOA sta približno 5 let oziroma 2–4 ​​leta. Izpeljava vrednosti zdravstvene orientacije je temeljila na epidemioloških študijah pri ljudeh. Za PFOS so se povečali skupni serumski holesterol pri odraslih in zmanjšali odziv protiteles pri cepljenju pri otrocih kot kritični učinki. Za PFOA je bilo povečanje celotnega serumskega holesterola kritični učinek. Upoštevane so bile tudi zmanjšanje porodne teže (za obe spojini) in povečana prevalenca visokih serumskih koncentracij jetrnih encimov alanin-aminotransferaze (ALT) (za PFOA). Po primerjalnem modeliranju serumskih ravni PFOS in PFOA ter oceno ustreznega dnevnega vnosa, odbor CONTAM je določil sprejemljiv tedenski vnos (TWI) 13 ng / kg telesne teže (bw) na teden za PFOS in 6 ng / kg telesne teže na teden za PFOA. Za obe spojini izpostavljenost znatnega deleža populacije presega predlagane vrednosti.”

Kaj lahko stori posameznik? Onesnaženosti vode, jajc in mesa se najbrž ne moremo izogniti. Lahko pa se izognemo pakirani hrani v embalaži, ki je obdelana s premazom proti prijemanju, da opustimo uporabo posode z oblogo proti prijemanju, da ne kupujemo tekstila, preprog in prtov, ki odbijajo madeže, niti impregnacijskih sredstev. Pozorni bodimo tudi pri sredstvih za osebno nego, da ne vsebujejo PTFE.

Viri:

www.consumerreports.org

www.c8sciencepanel.org

www.efsa.europa.eu

www.foodandwaterwatch.org

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor