Pa ja ni avtist

Have y’all ever been told that your child doesn’t LOOK autistic? This upset me so much 😥

Objava v neki tuji avtistični skupini me je spomnila, kako ljudje reagirajo na informacijo, da imaš v družini avtizem.

Ko sem izvedela, da naj bi v sorodstvu en otrok bil avtist, sem to povedala prijateljici, s katero se družim že od otroštva. Rekla je:”Kje pa, on pa res ni avtist. Ga pa ja poznam. Malo bolj sramežljiv je. Saj si ti bila tudi taka. Malo bolj delajte z njim, več naj vadi, pa bo vse v redu.”

Druga prijateljica je rekla: “To bo pa kar zahtevno. Pred nedavnim sem videla ponudbo za Atwoodovo knjigo Aspergerjev sindrom, pa na sšpletu poišči, gotovo so strokovni članki.”

Tretja je bila moja sorodnica, po poklicu defektologinja, sicer pa zaposlena v osnovni šoli. Ko sem ji povedala, da so otroku diagnosticirali avtizem, je rekla: “O, krasno. Gotovo je zanimiv fant. V šoli pa bo verjetno imel težave. Na šoli Prežihovega Voranca je ena strokovnjakinja, ki ve veliko o tem. Včasih so potrebne majhne prilagoditve, pa je velik učinek. Samo poznati je potrebno posebnosti.”

Četrta pa je na mojo informacijo o avtizmu rekla:”Saj veš, da so vaši otroci posebni, Meni se sicer ne zdi, da bi bilo kaj narobe z njim, vendar ti verjamem in vem, da boste zmogli premagati vse ovire in težave.”

Vsak ima neko stališče. Lepo je, če izrazijo razumevanje. Od vseh najbolj boleče je zanikanje. S tem ljudje sporočajo, da si izmišljuješ, da iščeš neke privilegije, da hočeš biti nekaj posebnega, modernega. Prepričani so, da si izmišljuješ avtizem kot opravičilo za nevzgojenost, za svoje napake. Če še nadalje poskušaš opisati pridružene težave kot je OKM in tiki, samo še bolj podkrepiš sliko lastne vzgojne nesposobnosti.

Avtizem je zanimiva, bogata in zahtevna izkušnja, ki jo moraš doživeti, sicer je ne razumeš. Tudi pedagoški delavci, ki ne živijo z avtistom, tega ne poznajo. Kar vidijo v službi, je maska. Saj vemo, da se tako otroci kot odrasli z motnjo avtističnega spektra nadvse trudijo biti “normalni”, ne izstopati. Glede na to, da je avtizem v porastu, bo marsikdo deležen tega “privilegija”.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor