Pet dejstev, ki jih morate vedeti pred upokojitvijo

Pred leti sem se pogovarjala z vrstnicami in vrstniki. Vsi so si želeli, da bi se lahko čim prej upokojili, pa čeprav so radi imeli svoje delo. Vsak je imel svojo vizijo, kaj bi delal, če mu ne bi bilo več potrebno iti v službo. Eden bi vrtnaril, drugi pi potoval, tretji bi se preselil v hribe.  Bolj ko se je približevala dopolnitev pokojninske dobe, manj so se veselili. Veliko ljudi se je upokojilo v letu 2013, preden se je uveljavila nova pokojninska zakonodaja, ki je prinesla manj prijazne pogoje. Marsikdo se je upokojil hitro in nepremišljeno ter se znašel v praznem prostoru, ko ni vedel, kam naj sam s sabo.

Kaj bi morala vedeti in postoriti, preden sem se upokojila?

  1. Ne upokojiš se zato, ker bi dovolj dolgo delal in dosegel finančno neodvisnost. Ne, upokojiš se zato, ker si star. Pri delu si morda malo bolj počasen, bolj preudaren, ampak počutiš se  še čisto kompetenten.  Mlajšim se zdiš prepočasen. Pomalem te začnejo spraševati, ali se ne misliš upokojiti. Bolj ali manj direktno nakazujejo, da je čas, da prepustiš svoje delovno mesto mlajšemu.
  2. Vsa večja vzdrževalna dela v hiši, kot je zamenjava strehe, obnova fasade, zamenjava oken in vrat, obnova inštalacij, morajo biti izvedena pred upokojitvijo, ali pa pripravljen denar za celotno investicijo. Potem vam kar nekaj let ne bo potrebno skrbeti za vlaganja v zgradbo.
  3. Mesečno potrošiti samo  60 procentov plače vsaj kakšno leto pred upokojitvijo. Ostalo je potrebno varčevati za nepredvidene stroške. Kdor ne more shajati s 60 procenti plače, tudi s pokojnino ne bo mogel preživeti. Razen tega je v službi še en topel obrok dnevno, pa kakšna kilometrina in dnevica. Potem pa je samo fiksen znesek pokojnine in nič več.
  4. Stroški se po upokojitvi ne znižajo. Stanovanje je potrebno ogrevati ves dan – prej si bil pol dneva v službi in takrat ni potrebno, da se doma ogreva. Večja je poraba elektrike – tekom celega dneva se uporabljajo razni aparati in razsvetljava. Z leti se pojavijo razne zdravstvene težave, kar prinese potrebo po dražji dietni prehrani in prehranskih dopolnilih.
  5. Z leti fizične zmožnosti upadajo in hobiji morajo biti temu prilagojeni. Poznam primer znanke, ki se je veselila, da bo po upokojitvi lahko urejala in obdelovala vrt, a je kmalu ugotovila, da ne bo šlo, ker so se ji pojavile težave s sklepi. Dobro je, če se že pred upokojitvijo vključi v kakšno društvo in interesno združenje. Prijetnejše je druženje v skupinah, ki niso generacijsko homogene in tudi lažje najde dejavnost, ki ga izpopolnjuje.

Saj sem nekako vedela, da bo manj denarja in da bo veliko časa za hobije, mislila sem si, da bom spet začela slikati in šivati, vendar ne gre.  Zdaj  z veseljem kuham in pečem poceni okusne jedi.  Recepte pa delim na internetu.  Odkar je v naši družini udarila kruta smrt zaradi azbesta in pri vnuku avtizem pa skrbno prebiram razne članke o okoljskih vplivih na zdravje.

 

 

 

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor