Petek trinajstega

Ali veste, da ima strah pred številko trinajst znanstveno ime triskaidekafobija. Pravijo, da strah pred trinajstico izvira iz srednjega veka v povezavi s Kristusovo zadnjo večerjo. Enako pa ima slab prizvok petek.

Niso v vseh kulturah isti dnevi nesrečni. V hispanski in grški kulturi velja za nesrečnega torek trinajstega, v Italiji pa je to bil petek sedemnajstega. Zaradi vpliva ameriške kulture pa petek trinajstega izpodriva druge slabe dneve. Svoje je gotovo doprinesel film Friday the 13th, iz katerega je nastala cela franšiza grozljivk.

Wikipedia:  Petek 13. je ameriška franšiza grozljivk, ki vključuje dvanajst filmov, televizijsko oddajo, romane, stripe, videoigre in trgovsko blago. Franšiza se osredotoča predvsem na izmišljenega junaka Jasona Voorheesa , ki se je kot deček utonil v kampu Crystal Lake zaradi malomarnosti osebja tabora. Desetletja pozneje govorijo o jezeru, da je “prekleto” in je kraj za množične umore. Jason je v vseh filmih predstavljen kot morilec ali motivacija za umore. Izvirni film, ustvarjen z namenom pridobitve uspeha za noč čarovnic (1978), [1] je napisal Victor Miller, producent in režiser je Sean S. Cunningham . Filmi so po vsem svetu zbrali več kot 529 milijonov dolarjev. To je bila največja grozljiva franšiza na svetu do izdaje Halloween (2018).

Trinajstice se ponekod tako bojijo, da nimajo označenega trinajstega nadstropja in v hotelih ni sobe s številko trinajst.

Na Nizozemskem so naredili študijo, kjer so ugotavljali, ali je v petek trinajstega več prometnih nesreč. Ugotovitve so zanimive. Nesreč je bilo manj, kot ob drugih petkih, saj ljudje zaradi strahu pred trinajstico vozijo previdneje.

Glede vožnje bi rekla, da se nikar ne zanašajmo na to, da bodo drugi previdni. Ne glede na datum bodimo pozorni in strpni na cesti in sicer. Če opažate, da na vas vpliva Luna, pa je previdnost še toliko bolj na mestu, saj bo v soboto zjutraj ščip.

Lahko rečem, da meni trinajstica ne pomeni nič. Petek pa je dober dan – kar nekaj pomembnih dogodkov je bilo v petek – v petek sem se vpisala na Višjo šolo za socialno delo, v petek sem diplomirala, ob petkih sem hodila na specializacijo in v petek so se začela prva predavanja na Visoki šoli za socialno delo . Petki so mi bili prijetni tudi v službi zadnja leta, ko se je delavnik zaključil ob trinajsti uri. Sama sem navadno v miru delala še kakšno uro čez ali pa sem uživala v miru, ko sem v čajni kuhinji srkala svojo kavo in preko Drave gledala Dravograd, vrvež na mostu in hrib nad trgom, ki se je z letnimi časi spreminjal.

Petek trinajstega ali petek ob trinajstih – bodimo previdni in poskrbimo, da bo nam in ljudem okoli nas lepo.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor