Pijača naše mladosti

Se spomnite prve kave? Ko sem delala na občini, so mi dodelili mizo v vložišču in sem si jo delila s sodnikom za prekrške, ki je delal ob sobotah. V vložišču pa je bilo kar nekaj dogajanja. Tam smo pili kavo po malici ob desetih in drugo kavo ob enih popoldne. Čas za kavo je bil petnajst minut in zraven smo si izmenjali vse novice od lova do tega, kdo je umrl. Starejši uslužbenec je pripovedoval, kako so pričeli piti kavo. Prva leta po vojni ni bilo kave v pisarnah. Potem je nekega dne šef, načelnik kaj vem katerega oddelka, prinesel džezvo in skodelice ter vrečko s kavo. Tajnici je razložil, kaj je to in potem so skuhali prvo kavo.

Prvo kavo sem sama skuhala, ko sem konec prvega letnika gimnazije imela počitniško delo na gradbenem podjetju. Moj šef je bil gospod Prah, zelo prijazen in prijeten starejši gospod. Ko je dobil obisk, me je prosil, naj skuham kavo. Čeprav še nikoli nisem kuhala kave, sem poznala postopek, saj sem doma videla, ko jo je mama skuhala ob nedeljah popoldne. Vodo sem zavrela, dodala sladkor in vsula vso kavo, kolikor je bilo v škatli – ampak bilo je je samo za eno žličko. Zdelo se mi je, da je vse skupaj preredko, saj sem dodala še eno skodelico zame in tako sem iz ene žličke skuhala tri skodelice kave. Ker sem bila nadvse plaha, nisem upala šefa vprašati, kako naj jo skuham in kje je dobim več. Postregla sem kavo, ki je bila bolj podobna čaju. Kot sem rekla, je bil gospod Prah res prijazen in mi ni rekel nič, kar popila sta moj zvarek.

Med prelistavanjem stare kuharske knjige sem našla recept za kavo, kot smo jo pili nekoč, le da v tisti, ki jo je mama kuhala, ni bilo nič prave kave. Zjutraj je skuhala velik lonec Proje, kateri je dodala Frank – če se spomnite teh starih znamk, veste, da gre za žitno kavo in cikorijo. Naša mama je kupovala Projo. Seka, Divka in Kneip ji niso ustrezale. Frank pa je bila cikorija – neka temno rjava snov stisnjena v kocke. To črno kavo smo pili ves dan za žejo, kar hladno črno brez mleka, za zajtrk pa smo jo imeli toplo z mlekom. Tu pa je recept za tako domačo kavo, ki je izboljšana s pravo:

Bela kava

V liter mrzle vode daj žličko cikorije. Ko zavre, pridaj še dve žlici zmlete zrnate kave. Ko malo povre, odstavi in dolij žlico mrzle vode ter dobro pokrij. Pusti, da stoji nekaj minut. Za dobro belo kavo potrebuješ dobro polnomastno mleko. V skodelico nalij polovico črne kave, dolij toplega mleka s smetano in sladkaj.

Videti je zanimivo. Moram pogledati, kako je kaj s temi kavami v trgovini, ali še imajo cikorijo.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor