“Pijem samo za potrebo”

Pogosto sem se srečala s situacijo, ko je žena ocenjevala, da mož preveč pije, on pa je trdil, da pije samo za potrebo. Oba sta imela prav, le da je mož mislil drugačno potrebo, kot je dejansko bila.

Naša kultura je prežeta z alkoholom. Pije se na veselje in na žalost. V naših krajih se mošt pije za žejo, čeprav mislim, da ga je precej izpodrinilo pivo. Naj za vse, ki niste Korošci, povem, da je mošt pri nas jabolčnik. Na kmetih je povsem običajno, da se jabolka “sprešajo” in pripravi mošt za celo leto. Zato ljudje pijejo samo “za potrebo”, toliko, kolikor so žejni.

Pred leti sem nek delavnik okoli 9. ure dopoldne prišla na obisk na domu. Gospodar je bil še v postelji, ni bil pripravljen vstati in smo se pogovarjali kar v spalnici. Pozornost mi je pritegnil lonec z zajemalko na nočni omarici. V loncu je bil mošt. Povedal je, da ima pijačo pri roki za slučaj nočne in jutranje žeje. Niti približno se mu ni zdelo, da ima težave z alkoholom in zaradi alkohola. V postelji je bil sredi dopoldneva zato, ker je “marod”, ker se slabo počuti. Bil je tako zasvojen, da je moral ves čas prilivati.

Pogosto je prisotno stališče: “težko delam in če bi pil vodo, ne bi imel moči”, ali pa ” saj delam in si zaslužim”, ali “pijem za svoj denar”. Četudi prizna sebi in drugim, da redno uživa alkohol in da kdaj popije tudi malo preveč, ne prizna, da je zasvojen. Prepričan je, da pije samo za žejo in se alkoholu lahko kadarkoli odreče.

Nad svojim odnosom do alkohola bi se moral zamisliti vsak, ki pije za žejo pivo ali karkoli drugega z alkoholom, pa ve, da bo tisti dan še vozil. Praviloma se ena enota alkohola razgradi v eni uri. Ena enota je en deci vina ali četrt litra piva. Lahko pa presnova in razgradnja alkohola traja dlje. Če predstavlja alkohol tako močno potrebo, da se mu ni možno odpovedati niti za pol dneva in smo pripravljeni tvegati nesrečo, je čas za razmislek o pivskih navadah.

Varna, zdravju neškodljiva količina naj bi bila ena enota dnevno za ženske in dve enoti za moške. Pri tem je pomembna tudi konstitucija in način pitja. Vendar pa v vsakem primeru morajo jetra predelati ta alkohol. Neškodljiva količina lahko kaj hitro postane škodljiva. Kdor je navajen na svoje pivo vsak večer, se ga tudi ob drugih priložnostih ne bo branil. Eno pivo, ker ga je kolega povabil, eno, ker so nekaj dobro opravili, pa eno, ker je plača prenizka, pe eno, ker v zakonu škriplje…, hitro jih je preveč.

Kot sem že rekla, nihče se ne zapije namerno, kar “zaleze” ga. Sam ne opazi, da je zasvojen. Prepričan je, da obvladuje pitje, vendar mu povsem neopazno postane alkohol res potreba, postane zasvojen. Ljudje smo različno nagnjeni k zasvojenosti in nihče ne more vedeti, kako hitro bo postal odvisen, zato je bolje, da se uživanju alkohola odpovemo.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor