Plastika namesto kuharic

Plastične vrečke predstavljajo 0,5 % plastike, ki nas obdaja. Naše življenje je prežeto s plastiko. Šokantno je spoznanje o mikro in nano plastiki, ki je dobesedno v naših telesih. Vsaka pot se začne z enim korakom, tako je tudi z zmanjševanjem odpadkov in zmanjševanjem uporabe plastike.

Nepredstavljivo je, da ne bi več bilo plastike. Poslušam okoljskega ministra, ki kritizira pretirano higiensko ravnanje s hrano v vrtcih in šolah in s tem, ko je vsak kos kruha posebej zapakiran, je po njegovem škodljivo zavijanje otrok v vato. Strinjam se s tem, da je nepotrebno tako pretiravanje in ustvarjanje nepotrebnih odpadkov. Na problem je pogledal z napačne strani, problem ni v pretirani zaščiti otrok, pač pa v denarju. Problem je v distribuciji hrane, v ekonomiji, v kapitalističnem pristopu, ko so šolske kuhinje predrage, ko so menze v tovarnah neracionalne. Očitno je ceneje, če se kuha na veliko in zapakira, velik del delovnih procesov je avtomatiziran, kot pa če kuharice kuhajo v posameznih obratih. Pred nekaj leti je vsako podjetje imelo svojo menzo s svojimi kuharicami, ki so skuhale in delavcem servirale hrano na porcelanaste ali pa kovinske krožnike, potem pa so jih še pomile in pripravile za naslednji obrok.. Zahodni prehranski giganti so našli novo tržišče pri nas. Danes po zahodnem vzgledu razdeljevalci dnevno pripeljejo tople obroke zapakirane v plastiko v tovarno in to razdelijo delavcem za malico. Tovarniške kuhinje so bile nerentabilne, vendar delodajalec, ki mu je mar za njegove zaposlene, ne bi smel nasedati prividu trenutnega dobička. Tovarna s 350 delavci v eni izmeni in kjer delajo v treh izmenah, dnevno zavrže najmanj 1000 komadov plastične embalaže, ki se ne reciklira, res pa ne potrebujejo delavk, da bi pomivale krožnike. V družbi, kjer je največja vrednota dobiček in kjer je delavec strošek, se mi zdi cinizem govoriti o zavijanju otrok v vato, če dobijo za malico pakiran kruh, ker je ceneje, če stroj nareže in zapakira kruh, kot če bi to rezale in servirale delavke v šolski kuhinji.

Količina plastike se bo začela zmanjševati, če proizvajalcem in tistim, ki plastiko uporabljajo pri pakiranju svojih proizvodov, ne bo prinašala dobička.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor