Poletni čas, ker je dan daljši

Pravijo, da imajo raje poletni čas, ker je dan daljši. Sama po sebi bi ta trditev bila čisto dobra. Glede na to, da je bilo izrečeno v radijski anketi v zvezi s premikanjem ure spomladi in jeseni, pa se to sliši kot neumna šala. Svetel del dneva ima pač svoje število ur in je prav vseeno ali traja od 6. do 18. ure ali pa od 7. do 19. ure. Seveda imamo vsi radi poletni čas, ker je takrat toplo, so počitnice, je sonce in dolg dan.

Premikanje ure in “daljšanje” dneva je velika neumnost, ki so si jo v pohlepu po dobičku izmislili kapitalisti. Spominja me na pravljico, ko se je graščaku zdelo, da tlačani premalo naredijo in bi bilo dobro, da bi bil dan daljši. Objavil je, da dobi bogato nagrado tisti, ki bo podaljšal dan. Pa se je nek kmetič domislil in naredil preprosto napravo s težkim mlinskim kamnom. Graščaku je povedal, da je to stroj za daljšanje dneva, ki bo učinkoval samo, če ga bo vrtel graščak sam. Lahko si predstavljamo, kako hitro mu je bil dan predolg. Pri sodobnem daljšanju dneva pa se je morala zamenjati generacija, da so uvideli, da se narave pač ne da prelisičiti.

Soglašam, da je prijetno, če je zvečer dolgo svetlo, Vendar je res, da potrebujemo sedem do devet ur spanja na noč in če pričnemo z delom ob sedmih zjutraj, bomo večino leta vstajali, ko je še noč. Ko sem slišala za možnost, da trajno ostane poletni čas, sem bila ogorčena. Moja slaba volja in negodovanje škoduje samo meni, na odločitve velikih pač nima nikakršnega vpliva. Nato sem poskušala na zadevo pogledati malo drugače. V Ljubljani se že kar nekaj časa začenja življenje po angleško ob devetih dopoldne. Na podeželju smo ostali pri sedmi ali osmi uri. Če se bo zdanilo kasneje, se bo verjetno tudi življenje začelo kasneje. Začetek pouka v šolah bo ob devetih, službe bodo začele z delom ob osmih ali devetih.

Sicer pa, kaj je sploh ura? Svetloba in tema sta naravni danosti. Prav tako je naraven tudi čas. Ura pa je dogovorjena. Nisem raziskala, kdaj in kdo je postavil, da je ura 12 takrat, ko je sonce najvišje na nebu. Če se bodo prenehali poigravati s časom in uro tako, da bo za trajno ostal poletni čas, bo pač sonce najvišje na nebu ob 13. uri. Kot sem že rekla, pa pričakujem, da se bo življenje pilagajalo svetlobi in temi in ne uri.

Upam, da bo ostal normalen srednjeevropski čas, kar pomeni sedaj ob premikanju ure zimski čas. Ne glede na uro pa imam rada “poletni čas”, ali natančneje poletje, ker je dolg dan in kratka noč in jutra s petjem ptic so nadvse lepa.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor