Pomagajmo – za zdravljenje 4-letnika

Obupana mama se na javnost obrača s prošnjo za donacijo za zdravljenje avtizma za 4-letnega sina. Deček hodi v vrtec. Pred enim letom je zbolel in začel kazati znake avtizma. Zdravniki na kliniki za avtizem v Mariboru so postavili diagnozo avtizem.

Zdravljenje je začel v Sloveniji na kliniki za avtizem, kjer hodi na individualne samoplačniške terapije. Prejema tudi kapljice RENS, ki so samoplačniške. Povezali so se s kliniko The Great Plaints z dr. Susan Hawkins, ki je iz Amerika in ima laboratorij v Avstraliji. Terapijo določi na podlagi analize blata, urina in las. Predpisala jim je že dieto brez kazeina in glutena. Ocenjujejo, da bo potrebnega še kar nekaj zdravljenja, kar bo letno stalo 10000 do 15000 €. Prvih pet ciklusov zdravil in pregledov v Avstraliji so plačali sami, za ostalo pa prosijo za donacije.

Ne vem, kaj naj si mislim. Ker gospa navaja kliniko za avtizem v Mariboru in samoplačniške terapije, sem pomislila na goljufijo. Potem pa sem malo poguglala po Inštitutu za avtizem in presenečena ugotovila, da si lahko kdo privošči strnjeno 20-urno terapevtsko obravnavo za 1000 €. Kdor ne želi 1-2 meseca čakati na diagnostiko, lahko samoplačniško plača 360 €, posamezna terapevtska specialno-pedagoška ali psihološka obravnava pa je 60 €. Vse to, tako diagnostiko kot “terapevtske obravnave”, dobi otrok na napotnico in zdravstvo pokrije tako diagnostiko kot delo specialnega pedagoga in psihologa. Avtizem nudi krasno polje za zaslužek.

Strokovnjaki razglašajo, kako je nujno, da se avtističnega otroka začne čimprej “obravnavati”. V javnosti je toliko govora o avtizmu, da starši mislijo, da je to terminalna bolezen. To je stanje, otrok se rodi z drugačnimi možgani, avtizem se ne pojavi kar naenkrat. Diagnozo navadno postavijo takrat, ko staršem ali šoli postane kakšno vedenje ali ravnanje moteče, ali na kakšnem področju preveč zaostaja za vrstniki. Ampak avtizem je od rojstva. Seveda pa obstajajo tudi razna stanja in motnje ter bolezni, ki so podobne avtizmu in se lahko pojavi kasneje. Pa tudi sam avtizem ima nešteto obrazov. Starši hitijo iskati pomoč in terapije, da ne bi kaj zamudili, zato so tudi pripravljeni plačati v ambulanti, ki ima koncesijo in bi lahko pri pediatru dobili napotnico, samo malo bi bilo potrebno počakati, pa osebje bi bilo malo manj prijazno. Pripravljeni so plačati drage laboratorijske preglede in pripravljeni so plačati drage kapljice – nisem mogla verjeti, da je cena RENS H – prehransko dopolnilo 78,90€ do 298,90€ v embalaži 10 ml, 20 ml, 30 ml ali 50 ml. Nobenega zagotovila ni, da so diete in kapljice ter smola, pa še kaj varne, kakor tudi ne, ali sploh imajo učinek.

Razumem stisko staršev, katerih otrok je dobil diagnozo, ki morda pomeni doživljenjsko invalidnost. Težko se je s tem sprijazniti in razumljivo je, da bodo naredili vse, da pomagajo otroku – vendar bi tisti, ki obljubljajo pomoč, morali biti pošteni. Tisti, ki služijo na račun obupanih staršev, vedo, da je avtizem “bolezen”, ki se zdravi vse življenje oziroma do takrat, ko starši ugotovijo, da je njihov otrok čisto vredu takšen kot je – malo ali pa zelo poseben, ki bo morda sposoben končati kakšno šolo in dobiti poklic, ki bo morda sposoben hoditi na delo ali pa ne. Zdravila ni, tako kot ni zdravila za več inteligence. Razumem starše, imam avtizem v družini.

Verjamem, da so starši pripravljeni narediti vse, da se otroka, ki je nehal govoriti, nehal se odzivati na okolico, ozdravi. Pa četudi je potrebno prodati hišo in vse premoženje.

Lepo bi bilo, če bi bil avtizem ozdravljiv. Najnovejše informacije, ki sem jih zasledila, vzbujajo upanje, da bo učinkovita transplantacija mikrobiote. Več o tem preberite tu.

Pri nas je v osnovni šoli skoraj 200 otrok z avtizmom. Dajmo, pomagajmo.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor