Pomladna zelena juha

Konec zime komaj čakam, da bodo ozelenele koprive in zelišča na travniku. Če nimamo travnika pri svoji hiši, moramo biti pozorni, da ne nabiramo ob prometnih cestah, ker je tam rastlinje onesnaženo zaradi izpušnih plinov, na podeželju pa nabiramo na travnikih, ki niso posuti z gnojem. Mlade koprive, kislica, rman, trpotec, bršljanasta grenkuljica, regačica, regrat so polni koristnih snovi. Moja mama je za pomladno juho nabirala tudi “škrpec” – mislim, da je tako rekla grintavcu. Nikjer nisem našla informacije, da tudi grintavec sodi v tako juho, vendar so spomladi užitna vsa zelišča, ki niso strupena. Tako si iz njih lahko pripravimo okusne jedi.

Najraje skuham zeleno juho. Za to juho nabiram zelišča tako, kot se pojavljajo. Dodajam tudi vrtna zelišča, ko odženejo. Odličen okus doda luštrek. ki odžene malo kasneje, kot koprive. Ko nabiramo v naravi moramo biti pozorni na to, da nabiramo zelišča, ki so nam poznana, da ne bi prišlo, da kakšnih zamenjav npr. s strupeno šmarnico. Strupenih rastlin ni veliko, vendar ne bomo preizkušali strupenosti.

Sestavine:

  • koprive
  • zelišča (regačica, rman, bršljanasta grenkuljica…)
  • česen
  • 2 žlici ovsenih kosmičev
  • oljčno olje
  • sol
  • 1 žlica kisle smetane ali jogurta

Priprava:

Zelišča očistimo in dobro operemo. Sesekljamo česen. V lonec damo malo oljčnega olja in na njem popražimo česen toliko, da zadiši. Dodamo ovsene kosmiče in zelišča. Prilijemo približno 2 litra vode. Ko zavre, pazimo, da ne prekipi. Po desetih do petnajstih minutah kuhanja juho odstavimo in jo s paličnim mešalnikom zmiksamo, da postane gladka brez koščkov. Po okusu solimo in dodamo kislo smetano ali jogurt.

Če želimo, lahko dekoriramo s cvetovi trobentic, ki so tudi užitni.

Dodaj odgovor