Zdravilo za vse

Ali poznate lepo vrtno cvetlico Nigella sativa  ali  po  naše  navadna  črnika. Pred leti smo jo imeli v našem vrtu, ko še nisem poznala njene vrednosti. Bila je samo lepa, modra cvetlica. Na strani Semenarne Ljubljana so podatki o semenu:

“Nigella sativa/Črna kumina Višina: 30-45 cm Enoletnica, visoka 30-50 cm, je precej enostavna za vzgojo. Potrebuje sončno mesto. Semena se pritisne v tla in se čeznje nasuje ca. 1 mm debelo plast prsti. Kumino je najbolje sejati enkrat mesečno, pred zadnjo spomladansko slano pa vse do zgodnjega poletja in potem še enkrat konec jeseni. Tako bo rastlina cvetela dlje. Semenske glavice poberite, preden se popolnoma posušijo, potem se namreč lažje odprejo. Semena primerna za izdelavo olja. Primerna tudi za setev v lonce!”

Iz doma pridelanega semena bi si lahko pripravila tinkturo. V trgovini pa se dobi olje črne kumine. Za splošno dobro počutje je dovolj ena žlička zjutraj.

V tradicionalni vzhodni medicini velja črna kumina za zdravilo za vse bolezni razen za smrt. Opravljene so bile najrazličnejše študije, v katerih  “so poročali, da ima N. sativa številne farmakološke lastnosti, kot so imunska stimulacija, protivnetna, hipoglikemična , antihipertenzivna, antiastmatična , protimikrobna, antiparazitska, antioksidantna in antikancerogena  učinkovanja.”…”V številnih poskusih na živalih in v nekaj kliničnih preskušanjih so ugotovili, da je učinkovita pri nadzoru bolečine, vročine, epilepsije, parkinsonizma, anksioznosti, depresije, toksoplazmoze, malarije in izboljšanja spomina, razpoloženja in dobrega zdravja.”  Več o tem lahko preberete na tej povezavi kjer so opisane raziskave nevropsihiatričnih učinkov črne kumine.

Olje črne kumine velja za “čudežno”, ker ima tako obsežen razpon koristnega delovanja. Pogosto se uporablja kot sredstvo za nižanje krvnega pritiska, kot jetrni toniki, diuretiki, za urejanje prebave, za urejanje apetita, kot analgetik, za večjo odpornost, za lajšanje astmatičnih težav in kot sredstvo proti alergiji ter zdravilo za kožo. “  Obsežne študije o N. sativa so izvajali različni raziskovalci in raziskali širok spekter njenih farmakoloških učinkov, ki lahko vključujejo antidiabetike, protirakave, imunomodulatorje, analgetike, protimikrobna, protivnetna, spazmolitična, bronhodilatatorna, hepatotermalna, zaščitna, gastro-zaščitna, antioksidantne lastnosti, itd. Zaradi svoje čudežne moči zdravljenja, je N. sativa  dobila mesto med najboljšimi rastlinskimi zdravili, ki temeljijo na dokazih. To je tudi pokazalo, da je večina terapevtskih lastnosti te rastline posledica prisotnosti timokinona, ki je glavna bioaktivna komponenta eteričnega olja.”  Več o tem je v članku Pregled terapevtskega potenciala Nigella sativa : čudežna rastlina

Vir; A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb www.NCBI

Neuropsychiatric Effects of Nigella sativa (Black Seed) A Review www.OMICSInternational

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor