Porast obolelih

Nekaj dni nisem ničesar napisala, ampak ne gre, moram deliti svoje misli.

Moj jezik ni vrhunski. Ta blog pišem tako, kot bi se pogovatjala z vami. Moti pa me, če nekdo v mediju napiše nekaj tako, da iz konteksta uganeš, za kaj gre. Sploh pa bi pričakovala, da se novinarji izražajo jasno in pravilno.

K pisanju me je spodbudil članek, novica na strani neke naše regionalne TV z naslovom; “Porast obolelih z mišjo mrzlico”. Ko sem videla ta naslov, me je zanimalo, kako so porasli oboleli za mišjo mrzlico. Verjetno vsi veste, da je poraslo število oseb, ki so obolele za to boleznijo. Glede na to, da je je to uradni medij, bi pričakovala, da bo izražanje novinarjev korektno, jasno in natančno.

Res je danes pri nas lahko vsak novinar, vsak, ki zna pisati ali govoriri in je pripravljen delati za mali denar. Včasih so novinarji študirali na fakulteti, tudi danes še vedno študirajo, potem pa se zaposlijo kjerkoli in delajo karkoli. Zaposlijo se tam, kjer so dovolj plačani. Nekateri novinarji z univerzitetno izobrazbo delajo kot novinarji. Res pa formalna izobrazba ni nujno zagotovilo za kvalitetno delo.

V množici medijev, komercialnih in nekomercialnih pa delajo vsi drugi. Veliko je takih, ki vidijo odlično možnost zaslužka, ali vsaj lažje delo kot bi bilo na primer varovanje otrok. Nekateri dobro služijo z objavljanjem reklam na portalu, kjer objavljajo razne šokantne novice o koristih alkohola in jajc in podobno. Vmes navržejo še kakšno zgodbico o trpinčenem otroku, ki je mrtev držal v roki listek z izpovedjo ljubezni kruti materi. Mi to beremo. Glavno, da smo vsi srečni.

Eni novinarji pa so takšni, da sploh ne gledajo, ali bo kaj denarja. Pišejo iz ljubezni do pisanja, do jezika in do korektnega obveščanja javnosti. Hočejo, da javnost izve resnico, da se razkrijejo morebitne nepravilnosti. Ti novinarji nikoli ne bodo imeli udobnega življenja, vendar bodo imeli dober občutek, da delajo pošteno in to, kar je prav. Vsak trenutek se lahko pogledajo v ogledalo in si rečejo – ali pa v oči kateremukoli bralcu, poslušalcu, gledalcu in rečejo: “Delam pošteno, ne pišem neumnosti samo zato, da bi ljudje brali. Moje novice nikogar ne poneumljajo. Ljudi spoštujem in jih korektno obveščam”. Tu preberite izpoved novinarke, ki dela s srcem.

Poceni novinarji in “novinarji” bodo še nadalje “mrcvarili” našo lepo slovenščino z raznimi porasti in poraščanji. Rekli bodo, da je jezik pač živ in se spreminja. Novice pa bodo ustvarili, tudi če jih ni. Včasih so rekli: “Bo že držalo, saj so povedali po televiziji!” Danes pa rečemo:”Seveda je res, saj sem prebral na internetu!”

Foto: Pixabay

:

Dodaj odgovor