Poslanec zaradi plače

“…katerih osem srečnežev bo dobilo glavni loto dobitek: tak mesečni prihodek, kot si ga povprečen Slovenec prisluži v več kot letu! Torej v enem mandatu toliko, kot bi delovni Slovenec dobil v 60 letih.” To je eden izmed zapisov na družabnem omrežju na temo evropskih volitev. Tega ni napisal delavec, ki preživlja svoje delavnike pri stroju za minimalno plačo. To je napisal univerzitetno izobražen na družboslovnem področju in zaposlen na vodilnem delovnem mestu.

Avtor tega zapisa pozablja, da evroposlanci živijo v Bruslju, kjer so življenjski stroški višji. Najbrž morajo tam tudi kaj delati. Z našo minimalno plačo pač ne bi mogli preživeti. Ne vem, meni se plača teh osmih Slovencev ne zdi problematična.

Veliko bolj problematične in nepravične se mi zdijo nekatere odpravnine. Po delovni zakonodaji delavec ni upravičen do odpravnine, če sam posti delo oziroma sam odpove pogodbo o zaposlitvi. Mislim, da je bilo lani, ko je guverner Banke Slovenije prepustil svoje delovno mesto in šel delat drugam. Za nagrado je dobil skoraj 76000 € bruto odpravnine. V Mladini so zapisali:“Ni dvoma, da odpravnina pripada presežnim delavcem, tistim, ki dela niso izgubili po svoji krivdi. V skladu s slovensko zakonodajo pripada celo delavcem, ki se odločijo za izredno odpoved delovnega razmerja zaradi razlogov, za katere je kriv delodajalec. A pravniki delavce že leta svarijo, da jim odpravnina ne pripada, če delovno razmerje odpovedo sporazumno.” 

Ob upokojitvi dobi delavec odpravnino v višini 3 plač, če se v javnem sektorju ne spravi iz službe dovolj hitro, dobi samo dve plači. Guvernerjeva odpravnina ni motila nikogar – pa mu za to ni bilo potrebno nastopati v predvolilni kampanji in mu ni potrebno iti v Bruselj. Samo odpoved je napisal.

Morda se spomnite milijonske odpravnine, ki jo je pred leti dal v žep prvi mož NLB Kramar. Dobil je milijon evrov zato, da je odšel.

Če se vrnem k plačam evroposlancev. Zavist in nevoščljivost ne bosta koristili. Dejstvo je, da ima Slovenija 8 poslancev v evropskem parlamentu. Ne vem kaj velikega ne morejo narediti, lahko pa opozorijo na kakšno problematiko. Tudi moj glas ne pomeni praktično nič. Vendar pa mi ni vseeno, kam gre evropska politika in tu lahko dam svoj glas. Če pa bomo prepričani, da se ljudje ukvarjajo s politiko samo zaradi svojega dobrega zaslužka, pa tu ni več demokracije. Morda so v politiki tudi prebrisani dobičkarji- zagotovo so prebtisani tisti, ki jim uspeva že 30 let obdržati se, mislim pa, da večina ima neko pozitivno naravnanost do družbe in državljanov. Bojim se, da avtor zapisa citiranega v uvodu dobro pozna lokalne politike. Tu se lahko zamislimo.

Dodaj odgovor