Prav poseben dan

Novoletni dan je nekaj posebnega. Po ljudskih šegah in tradiciji ima ćisto poseben pomen. Je pravzaprav kot rojstni dan, vendar s to razliko, da je Novo leto kolektivni praznik in praznujemo vsi hkrati.

Ob besedi Novo leto se v mojem spominu naslika zasnežena zimska pokrajina, v stanovanju vse čisto in toplo, prijetno vzdušje in dobra hrana. Z Novoletnim dnevom so povezani razni običaji, ki se še ohranjajo ali pa tudi ne. Eno od prepričanj je, da mora prvi priti k hiši moški, če bo ženska prišla voščit, bo to prineslo nesrečo. V mojem otroštvu je Zajčev Maks prišel vsako leto, ko se je vračal iz cerkve. Voščil je, mama mu je ponudila čaj z rumom in potico, spregovorili so par besed. Pa še to – vsi smo bili naspani, saj smo zvečer šli spat kot običajno. Po letu 1964, ko smo dobili televizor smo pač gledali TV program tja do ene ure. Potem se je Maks odselil. Na njegovem mestu prvega obiskovalca v letu se je pojavil stric Polda, očetov bratranec. Stric je bil zanimiv in dinamičen človek. Rad je pripovedoval zgodbe. S sabo je imel vedeževalske karte in je tudi prihodnost napovedoval. Bilo je zanimivo in zabavno.

Ljudska vera je tudi to, da kar delaš na Novega leta dan, boš delal vse leto. Zato je še pomembnejše, da se dan preživi v prijetnem druženju in zabavi. Pomembno je, da na ta dan jemo dobro. Kosilo bi naj bilo nekaj posebnega. Po tradiciji mora biti prvega januarja svinjsko meso. Pravzaprav je trapasto, vendar se zaradi tradicije pri nas držimo tega, da imamo za Silvestrovo večerjo piščanca, ker perutnina brska nazaj in tako naj gre vse staro in slabo v pozabo. Na Novo leto pa je za kosilo svinjska pečenka, ker prašič rije naprej in simbolizira razvoj ter prihodnost; meso v kosu, torej pečenka, pa ponazarja obilje.

Novoletni dan je primeren tudi za razmislek o prihodnosti in za oblikovanje sklepov ter načrtov za leto, ki se je začelo. Vsekakor pa naj bi bil to lep prijeten dan, poln prijaznosti, dobre volje in prijetnega počutja.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor