Preprosti piškoti

Danes bom pekla piškote.  Pravzaprav kekse. Ne vem od kdaj in zakaj jim rečemo piškoti. Ko sem bila otrok, je mama pekla kekse. Navadno jih je delala z napravo za mletje mesa – smo rekli “flajšmašin”. Mesoreznica je imela različne nastavke za različne oblike keksov. Za posebne prilike, predvsem za novo leto pa smo otroci pomagali in smo oblikovali kekse na deski z valjarjem in modelčki najrazličnejših oblik. Te piškote smo potem obesili na jelko. Jelko smo imeli postavljeno od Božičnega večeta do Svečnice. Piškote in bonbone smo obirali z nje, tako da je 2. februarja bilo za pobrati samo še deset “bunkic” in ostankov svečk.

Za uvodno decembrsko peko bom pripravila preproste piškote s pecilnim praškom, ki so manj mastni in vedno uspejo, Pečene posujem s sladkorjem v prahu. Kadar imam pomočnike pa se zabavamo še z glazurami: sladkorno ali čokoladno in posujemo z grobo mletimi mandlji ali lešniki, kokosovo moko ali barvnim sladkornim posipom.

Tu je recept:

Sestavine:

  • 125 g masla ali margarine
  • 250 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 750 g moke
  • 1/8 l /pol lončka/ smetane
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor
  • sladkor za posipanje

Maslo, sladkor in jajci penasto umešam. Dodam vanilin smetano in moko presejano skupaj s pecilnim praškom. Testo na hitro zamesim in pustim počivati najmanj pol ure, lahko pa čez noč v hladilniku. Spočitu testo na tanko razvaljam in potem z modelčki izrežem piškote. Pečem pri temperaturi 180 do 190 stopinj C. Pečene posujem s sladkorjem v prahu, lahko pa pred pečenjem s kristalnim sladkorjem.

 

 

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor