Kaj me ogroža na FB

Internet je prinesel Ameriko tudi k nam. Pred par meseci sem na TV programu ID xtra gledala oddajo o spletni prevari. Nek moški je na družabnem omrežju vzpostavil stik z osamljeno žensko srednjih let, voznico kamiona. Pošiljal ji je čustvena sporočila dokler, da se je ženska zaljubila. Napletel je zgodbico, da je vojak v tujini in potrebuje denar za povratek. Ona mu je poslala. Potem je znova potreboval denar za ureditev dokumentov. Spet mu je poslala in se pri tem zadolžila. Spletni ljubimec, katerega še sploh ni srečala, ji je tako izvlekel nekaj tisoč dolarjev. Pri tretji zahtevi za denar, je dojela, da gre za prevaro. Prijavila je policiji. Po IP naslovu so ugotovili, da so sporočila pošiljana iz Afrike in je nemogoče, da bi ta odločna zaljubljena šoferka dobila vrnjen denar.

Pred časom mi je prijateljica povedala, da si dopisuje s poveljnikom ameriške vojske v Afganistanu.  Druga znanka pa si je tudi dopisovala z ameriškim vojakom v Siriji. Ta vojak bi potreboval denar, da bi se lahko vrnil domov. Razpleta teh dveh dopisovanj ne poznam, saj mi ne bi povedali, če sta slučajno nasedli oziroma nista pravi čas prepoznali goljufije. Če ženske nasedejo, ne povedo, ker jih je sram.

Pred nedavnim sem poslušala radijsko oddajo o spletni varnosti, kjer so opozorili, da se podobne zgodbe pojavljajo tudi pri nas. Moški navede, da je zdravnik, ali ameriški vojak na misiji, ali pa dela na naftni ploščadi. Navadno je vdovec z dvema otrokoma. Išče osamljene ženske, ki nasedejo prijaznim besedam in se zaljubijo v lik, kakršnega je naslikal. Ko je dovolj zaljubljena, se začnejo prošnje za denar kot je bilo v primeru na TV.

Na mojem FB dobivam veliko sporočil, ki jih ne gledam. Po tej oddaji pa sem šla in odprla nekaj sporočil, ki so mi jih poslali neznanci. Gre za tri vrste lumparij:

  • piše mi nesrečen Američan z Googlovim prevodom:”Jaz sem James P iz ZDA Olrando Florida. In jaz sem vdova, ki jo je moja žena umrla pred tremi leti v nesreči, ko je moja majhna hči ostala le s fantom, ki je star 17 let in je v internatu v Italiji. se želim ponovno poročiti, toda življenje je prekratek, da bi bil osamljen, zato sem tukaj na facebooku, da vidim, če lahko najdem svojo soseda in se pogovarjam in spoznavam samega sebe bolj in načrtujem, kako se želimo srečati.Rodil sem se in ga vzgojil v ZDA, ko je umrl mati, sem živel z župnijskim duhovnikom v orlandu, preden sem odraščal in postal človek mojega samega sebe. Potem se pridružim ameriški vojski. No, jaz sem vodnik James Piz ame riške vojske, ki je trenutno na siriji, ki dela z vojsko ZDA, meni vojno tukaj s svojimi četami, a se vrnem domov.” Podobnih sporočil je še nekaj.  Tu bi verjetno lahko pletla romanco dokler, da bi prosil za denar.
  • Druga sporočila so takšna kot sem jih že pred leti dobivala na mail: “Hello Cvetka Prosenjak Dravograd, I am Barrister Robert Amossou,private attorney to Late Marko Dravograd,a citizen of your country, who used to work as the Director of (Petrolliers Total Benin) An Oil and gas servicing Company here in Cotonou in Benin Republic ………… Your Full Name and Address,Your Age,Occupation and Position, Your Telephone/Mobile and private email address.I await your reply as soon as possible.For privacy and confidential reasons, please reply to to my private E-Mail Address only : robertamossou@aol.com Best Regards. Mr.Robert Amossou +229-63037818. Sem skrajšala – piše, da je pred tremi leti cela  družina  naftnega mogotca s priimkom Dravograd umrla v prometni nesreči in jaz sem edini sorodnik s tem priimkom. Zapustil je osem milijonov in pol dolarjev, katere si bom na pol delila z odvetnikom, ki mi to piše. Sporočiti mu moram svoje podatke.
  • treji tip goljufivih sporočil pa pošilja poslovna ženska, Slovenka v Parizu ali v Švici. Na profilni sliki je gospa zrelih let, ki objema mlajšo žensko, ali pa urejena poslovna ženska. Ponuja kredit v 72 urah. Nisem raziskovala dalje. Domnevam, da bi bilo potrebno nakazati kakšen denar za stroške odobritve kredita, katerega potem ne bi bilo.

Z internetom je svet postal mali, še posebej za goljufe in prevarante, ki se okoriščajo na račun zaupljivih ljudi.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor