Preživnina namesto Golfa ali Golf namesto preživnine?

Ko sem malo pobrskala po mojih starih zapisih, sem naletela tudi na sestavek o Družinskem zakoniku. Marsikaj v tej novi družinski zskonodaji mi ni všeč, navdušuje pa me možnost, da starši podajo izjavo, kdo naj skrbi za njihove otroke v primeru, da prezgodaj umrejo. Ob tem pa sem se spomnila tudi na dogodek pred skoraj štiridesetimi leti.

Julija bo štirideset let od takrat, ko sem neporočena rodila hčerko. Delala sem na področju varstva otrok in družine. Tisto leto se je v naši občini rodilo 127 otrok, od teh jih je bilo 79 nezakonskih. Od maja do septembra sem bila doma, potem pa sem delala s polovičnim delovnim časom. tako sem se srečala skoraj z vsemi nezakonskimi starši. Pri meni so podali izjave o očetovstvu in sklenili dogovor o preživnini za otroka. Splošna tendenca je bila, da se hkrati s podpisom očetovstva uredi tudi preživnina, ker je takrat dogovor lažje doseči, saj se praviloma ob rojstvu otroka starša medsebojno razumeta, se imata rada, sta srečna, ker sta dobila naraščaj. Če pride kasneje do konfliktov in prekinitve razmerja, pa je preživnina za otroka že urejena.

Tako sem takrat pripravila tudi dogovor o preživljanju moje hčerke in ga dala v podpis njenemu očetu. Zneska se ne spomnim, vem pa, da je bil takšen kot je takrat bila povprečna preživnina. Mladi očka je dogovor prebral in pokomentiral: “Prijatelji so mi izračunali, da bi si za ta denar lahko v sedmih letih kupil Golfa”. Ob tem sem osupnila. Saj sploh nisva govorila o tem, ali bo plačeval preživnino. Nadvse pa me je presenetilo, kako sploh more primerjati preživljanje otroka z nakupom avta. Moj edini in spontan odgovor na to je bil: “Kar kupi si avto. Sama lahko preživljam svojega otroka!”. Res mi ni dal nikoli ničesar za preživljanje najine deklice. Oh, ne smem biti krivična – dal je deset plenic in plišasto igračko ter za prvi rojstni dan drobceno zlato verižico. To je bilo vse.

Ob tem, ko to pišem, me je prešinila misel, da je v marsikateri družini tudi tako, oziroma podobno. Očetova plača je namenjena večjim stroškom – za gradnjo hiše, nakup avta, materina pa je za sprotne gospodinjske stroške. Vendar ko družina živi skupaj, pač vsi koristijo vse.

Preživnine se tistim, ki jih morajo plačevati, vedno zdijo previsoke. Pogosto sem se srečala s prepričanjem, da otrok ne porabi toliko in da se mati okorišča. Resnica je, da so preživnine prenizke. Ko sem bila na usposabljanju za družinske mediatorje, smo delali izračun življenjskih stroškov otroka, kjer nismo pozabili na delež pri stroških bivanja in vse ostalo. Povprečna preživnina še zdaleč ni pokrila polovice življenjskih stroškov otroka.

Dobro je, da vse mine, otroci odrastejo. O starših si izoblikujejo svoje mnenje tudi na podlagi tega, kako so skrbeli za njih.

Navadno me vprašajo, ko povem zgodbo o preživnini in Golfu, ali si je v sedmih letih kupil Golfa. Ne, ni ga.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor