Prednosti domačega čaja

Dnevno potrebujemo dobra dva litra tekočine. Najboljša je ćista izvirska voda. V trgovini kupimo embalirano vodo, torej v plastenkah, ki vsebuje mikro in nano plastiko. Pravijo, da je kvalitetna voda tudi na pipi, le ta pa vsebuje klor ali pa patogene bakterije. Če hočete biti sigurni, da ne boste imeli po popiti vodi prebavnih motenj, jo pijte prekuhano kot čaj.

Poglejmo, kakšen je strošek čaja, ki ga kupimo. Zavojček z 20 vrečicami čaja stane približno en evro in pol. Če popijem tri skodelice dnevno, je zavojček za en teden in na mesec znese 6 evrov. Pri štirih družinskih članih znese to 24 € na masec in v celem letu je to 290 €.

Prihranili bomo približno 300 €, če se malo potrudimo in poskrbimo za svojo mešanico ekološkega čaja. Zakaj pravim, da je ekološki? Zato, ker boste kamilice in meto pridelali sami brez uporabe kemikalij, druga zelišča pa boste nabrali ob sprehodih v naravo.

Preberite si sestavine na škatlici kakšnega planinskega, gorskega, domačega, pastirčkovega čaja. Vidite, da čaj vsebuje najrazličnejša zelišča: liste robidnic, liste jagod, cvetove trobentic, materino dušico, liste kopriv… Lahko v kakšni zeliščarski knjigi pobrskate za receptom čajne mešanice, lahko pa tako kot naredim jaz.

Letos si bom sama pripravila čajno mešanico, ki jo bom sestavila po občutku iz zelišč, ki imajo koristne učinke na zdravje, ki vsebujejo antioksidante, vitamine in minerale. V čajno mešanici bi lahko dodala tudi korenine regrata, ki so zelo koristne za čiščenje jeter, vendar je se mi zdi izkopavanje in priprava korenin preveč zamudna. V vrtu imam meto in citronsko meliso. Obe zelišči porežem tik pred cvetenjem in jih v senci posušim. V čajno mešenico jih dodam predvsem zaradi osvežujočega okusa, dejstvo, da učinkujeta sproščujoče in pomirjujoče, pa tudi ni zanemarljivo. . Glavnini čaja za vsak dan pa sestavljajo koprive, listi gozdnih jagod in listi robidnic. Zelišča posušim v senci. Dodam še posušene kamilice in krepčilen čaj je pripravljen. Shranim ga v steklenih kozarcih ali pa v suhi shrambi v papirnatih vrečkah. Poleti pa uporabljam kar sveža zelišča.

Če nimamo vrta, lahko gojimo meto in kamilice kar na balkonu. Vzamemo odsluženo vedro, ki ga napolnimo s prstjo in posadimo meto. Je nezahtevno zelišče in ob zmernem zalivanju se hitro razraste. Kamilice tudi lahko posejemo v cvetlična korita ali lonce. Semena kamilic ne kupim, pač pa uporabim kar malo posušenih kamilic, ki so pripravljene za čaj.

Prednosti domačega čaja:

  • ni odpadne embalaže
  • ni transporta
  • sestavine so 100% naravne
  • je zastonj
  • nabiranje zelišč koristi zdravju: gibljemo se na svežem zraku

Morda se bo komu zdelo smešno varčevati pri čaju, vendar verjamem, da drži rek: Pazi na cente, evri se bodo pazili sami.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor