Proč s telefoni in tablicami

Francija: Prepoved mobilnikov in tablic za šolarje do 15 let. Delite, če mislite, da bi bilo dobro tudi pri nas tako.Celotna Slovenija se strinja, da je sodobna elektronika veliko zlo, ki kvari naše otroke. 124 komentarjev, 357 delitev v 17 urah.

Kolikor mi je poznano, otroci v naših šolah ne smejo uporabljati mobilnih telefonov, kaj šele da bi smeli k pouku peinašati tablice ali prenosne računalnike. Niti v šolo v naravi ne smejo vzeti svojega telefona, prav tako tudi ne na razne športne tabore. Najbrž ni naša šola izjema, kjer so mobilci prepovedani.

Na roditeljskem sestanku pred šolo v naravi je tudi bilo iznešeno vprašanje telefonov. Seveda so vsi starši soglašali, da mora elektronika ostati doma. Sprašujem se, ali starši ne obvladajo svojih otrok, kje so otroci dobili elektronske naprave, če starši ne odobravajo uporabe.

Drži, da obstaja nevarnost sevanja, ki ogroža vse nas, tudi odrasle, vendar otrokom škoduje bolj. Pisala sem že o tem. Obstaja vrsta člankov. Nekaj lahko preberete tu.

Vidim koristi uporabe sodobnih komunikacij. Mladostniki tako lažje komunicirajo, lažje navezujejo stike, se dogovorijo za druženje. Veliko enostavneje si izmenjajo tudi informacije glede učne snovi, si pomagajo pri učenju.

Ministrstvo za šolstvo je začelo uvajati brezplačno osnovno šolo od prvega razreda in sicer naj bi naslednje šolsko leto bili brezplačni učbeniki in delovni zvezki za prvi in drugi razred, ob tem jim je interes zmanjšanja delovnih zvezkov in bodo povečali obseg interaktivnih vsebin. Super! Učenje z interaktivnimi vsebinami je veliko bolj zabavno in zanimivo. Res pa mora otrok imeti doma svojo računalniško napravo, kar pa večina tako ima. Dobro bi bilo, da imajo povsod internet brez Wi-Fi, da bi bilo čim manj neionizirajočega sevanja, kar pač ni realno. Če je otrok na družinskem računalniku, potem je ata brez povezave s svetom in odrezan od informacij.

Vsi, ki so tako zelo nasprotni uporabi mobilnikov in tablic, bi morali pobliže pogledati, za kaj jih otroci in mladostniki uporabljajo. Res je potrebno malo kritične presoje in zdrave pameti ter ne vnaprej zavračati vse, kar je novo in všeč mladim.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor