Profesionalci espe – napaka, zavist, neumnost

Na družabnem omrežju FB se je pojavil zapis

BORIS KOBAL
MNOGO let dobrega 1x si zajebal in Slovencki bi te v grob. A ni to hinavsko. Zajebal si saj si človek.
PODPORO KOBALU

Kot čisto navadna državljanka, brez poznavanja zakulisnega dogajanja v slovenski visoki kulturi spremljam časopisne informacije o predstavi Profesionalci espe, ki jo je Kobal prevedel in lansiral na slovenski kulturni trg kot avtorsko. Jasno je, da se tako ne dela.

Dejstvo je, da je vložil svoje delo v prevajanje in priredbo, ne vem, zakaj se ni dogovoril z lastnikom avtorskih pravic. Ja , potem bi zaslužek bil manjši. In zdaj, ko je lumparija prišla na dan, se bo tudi delo igralske ekipe, ki je komedijo že naštudirala, vrglo v nič. Gledališče je predstavo umaknilo. Kobala so pa tudi doletele grde sankcije. Razumem, da mora poravnati vse, kar je neposredno vezano na prisvojeno avtorstvo. Ne vem pa, zakaj mora biti ob službo in to takoj. Če naredi napako politik, najprej vsi dvomijo, ali je res, potem ta isti politik skupaj s spretnim odvetnikom na vse možne načine zavlačuje sodne postopke dokler, da zastarajo vsi roki in se sodni postopki ustavijo. Na kraju pa ta isti politik dobi lepo odškodnino od države in je tako za svojo lumparijo še dodatno nagrajen.

Ne razumem, zakaj ne morejo sedaj, naknadno urediti formalnosti z lastniki avtorskih pravic za dela pokojnega Alda Nicolaija glede prevoda. Saj mora biti v interesu gledališča, da odigrajo predstavo, katero so že naštudirali. Pa še dober obisk lahko pričakujejo – še posebej po tej odlični reklami z afero.

Bomo videli, ali pri kulturnikih lahko prevlada razum in kultura nad zavistjo, nevoščljivostjo, privoščljivostjo in neumnostjo.

To je samo moj pogled in razmišljanje na podlagi informacij iz časopisov.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor