Prosena potica za debeli četrtek

Da bo dobra letina, je potrebno v pustnem času dobro jesti. Na debeli ali tolsti četrtek začnemo s pojedino, ki bo trajala šest dni do pustnega torka, ko se ob polnoči začne štirideset dnevni post.

Na četrtek pred pustom je morala biti na mizi svinjska glava, ali svinjski rilec ali pa vsaj krača in ričet. Spekli so tudi potico iz kvašenega testa, nadevana je bila s kuhano proseno kašo in suhim mesom.

Tu je recept za proseno potico s prekajenim mesom:

Sestavine za testo:

  • 500 g moke
  • 2 jajci
  • pribl. 2,5 dl mleka
  • 1 dl sladke smetane
  • 50 g masla
  • 30 – 40 g kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička soli

nadev:

  • 250 g prosene kaše
  • 500 g prekajene svinjine
  • 2 jajci
  • sol
  • poper
  • 1 čebula
  • 4 zrna česna
  • peteršilj
  • majaron


V skodelico nadrobimo kvas. Prelijemo ga z mlekom in dodamo malo sladkorja.
Jajci in preostali sladkor razžvrkljamo. V veliko skledo presejemo moko. Dodamo sol in dobro premešamo. Na moko prilijemo toplo mleko in dobro premešamo. Dodamo jajci in premešamo. Nazadnje dodamo še kvas, mlačno smetano in stopljeno maslo in dobro premešamo. Zamesimo srednje gosto testo, ki ga pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro.
Prekajeno svinjino predhodno skuhamo. Kuhano meso vzamemo iz vode in v tej vodi skuhamo kašo.

Kuhano meso narežemo na drobne koščke. Česen olupimo in drobno sesekljamo, prav tako tudi čebulo in peteršilj. Kuhano kašo odcedimo in zmešamo z narezanim mesom, sesekljano čebulo, česnom, jajcema, soljo, poprom, in sesekljanim peteršiljem.
Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik. Testo enakomerno premažemo s nadevom. Pri tem pustimo za 2 do 4 centimetre nepotresenega roba tistega dela testa, kjer ga bomo nehali zvijati. Nepotreseni del tanko premažemo z maslom. Potico zvijemo. Svaljek previdno položimo v pomaščen model, pri čemer naj bo del brez nadeva zgoraj, konca pa naj se lepo stikata.  Svaljek nekajkrat globoko prebodemo z zobotrebcem, Pokrijemo ga z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo, da vzhaja za polovico prvotne količine, približnopol ure. Pečemo približno 50 minut pri 175 °C. Pečeno potico pripravljenim vzamemo iz pečice. In jo prelijemo s kislo smetano, potem pa jo 10 minut hladimo v modelu. Potico previdno zvrnemo iz stimo, da se povsem ohladi.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor