Prvi antibiotik

Nacionalni inštitut za javno zdravje je na svoji FB strani objavil:


“Če zboliš, ostani doma. Tako boš hitreje okreval in ne boš prenašal okužbe.

V času bolezni počivaj in pij tople napitke. Pomni, da gripo povzroča virus, zato je jemanje antibiotika brez učinka.”

Ljudje pa komentirajo, da naj to povedo delodajalcem.

Ta zapis me je spomnil na moje otroštvo. Bil je februar 1962, moje prvo leto šolanja. Bila sem bolna. Če smo otroci imeli vročino, smo morali ležati v postelji in niti na stranišče nismo smeli, ker bi se lahko prehladili. Višek luksuza je bil, da sem smela ležati na divanu v kuhinji. In še dobro, da sem bila tako blizu mame in je hitro ugotovila, da ne slišim. Kljub vročini, me je oblekla in zavila v odejo ter me s kolesom peljala k zdravniku. Ta me je pregledal in dal napotnico za specialista v Mariboru, kamor sva se naslednje jutro peljali z vlakom. Star visok zdravnik Maks Furlan me je pregledal in dal recept. Prvič v življenju sem dobila antibiotik. Kapsule mi je mama dajala na štiri ure – tudi ponoči in z neko brizgalko mi je spirala ušesa. Čez en teden sem imela kontrolo v Mariboru. Mislim, da kar nekaj tednov nisem bila v šoli. Počasi sem okrevala in tudi sluh se je povrnil.

Ko takole gledam nazaj, se mi zdi zanimivo, da se takrat nismo nikjer naročali, tudi pri specialistu ne. Res je bilo manj ljudi, vendar zagotovo je bilo Dravograjčanov več kot 1800 in še nekaj, kot je sedaj normativ na družinskega zdravnika. Delal je samo en zdravnik. Res je bilo potrebno v čakalnici čakati tudi par ur. Kljub polni čakalnici me je dal na rentgen: to je bilo tako, da sem stopila za nek zaslon in zdravnik je ta zaslon, ki je bil del rentgenskega aparata premikal gor in dol in gledal moja pljuča. Groza me je ob misli, kolikšno dozo sevanja sem dobila sedemletna deklica ob tem, da je današnje slikanje zgolj trenutek.

Lahko rečem, da se povsem strinjam z NIJZ, da je ob bolezni potrebno počivati. Mene je vsak prehlad položil v posteljo. Od kar poznam domača zdravila, pa lahko viroze premagam tudi v dnevu ali dveh. Prvi pogoj je počitek, drugi pa so napitki: topel ingverjev čaj z limono in medom in sok rdeče pese. Poleg tega pa včasih jemljem še farmacevtske pripravke ameriškega slamnika ali pa kapsule ganoderme.

Verjamem, da delodajalcem ni všeč, če so delavci bolni in v bolniški, vendar bi se morali zavedati, da bolan delavec ne dela dobro, pa še širi okužbe na druge.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor