Pustni krofi in kokosovi makroni

V stari mamini beležnici sem našla recept, po katerem je pekla krofe. Kadar je pripravljala krofe, so bile v kuhinji izredne razmere. Moralo je biti toplo, da testo lepo vzhaja. Otroci nismo smeli tekati ven in not, da ne bi z odpiranjem vrat naredili prepih in “prehladili” testo, ker se potem ne bi dvignilo tako, kot se mora.

Sestavine:

  • 500 g moke
  • 50 g kvasa
  • ¼ l mleka
  • 3 rumenjaki
  • 50 g sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 100 g masla
  • vanilin sladkor

– marelična marmeladasladkor v prahu za posipanje

Priprava:

Zamesimo mehkejše kvašeno testo, ki ga dobro stepemo. Damo ga vzhajati. Potem ga razvaljamo na debelino mezinca. Na polovici razvaljanega testa z modelčkom za krofe označimo kroge. Na sredino vsakega kroga damo pol žličke marmelade. Prekrijemo z drugo polovico testa in z modelčkom za krofe previdno izrežemo krofe – pazimo, da ostane kupček marmelade v sredini. Položimo jih na pomokano desko, jih pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati. V segreto olje polagamo krofe tako, da je manj vzhajana stran zgoraj. Pokrijemo. Ko so zlato rumeni, jih obrnemo in na drugi strani cvremo odkrite. Olja mora biti toliko, da v njem plavajo. Preden jih damo v olje, morajo biti dobro vzhajani, da so lahki in plavajo. Pečene posujemo s sladkorjem. Najboljši so še topli.

Za pripravo krofov potrebujemo samo rumenjake, beljake pa porabim za snežne kepe ali pa kokosove makrone.

Za kokosove makrone potrebujemo 3 beljake, 150 g sladkorja v prahu in 150 g kokosove moke.

Beljake stepemo v čvrst sneg. Postopno po žlicah dodajamo sladkor in stepamo dalje. Na koncu previdno vmešamo še kokosovo moko. Na pekač obložen s papirjem polagamo majhne kupčke beljakove mase. Spečemo pri 130 do 150 stopinjah C, da postanejo svetlo rumeni.

Dodaj odgovor