Raje papigo kot blog

Ne berem Slovenskih novic, čeprav je to najbolj priljubljeno branje mojih sodržavljanov. Tudi ne berem objav portalov Megasvet, Na dlani, Klip niti bloga VirAlko. Vsi tile so že pred par meseci oboževali sivo papigo, ki govori in ki zna zložiti lončke manjše v večje.

Konec junija letos so Koroške novice poročale, da ima od 27. junija ta čudežna papiga svojo FB stran in se bo lahko zdaj tam pogovarjala z oboževalci. Seveda papiga ne zna pisati in v njenem imenu piše njen lastnik – upokojenec, ki je kakšno leto mlajši kot jaz in se s papigo ukvarja že pet let. Ima tudi svoj YouTube kanal. Prvi video je bil posnet pred petimi leti. Lepo, da je upokojenec našel smisel v ukvarjanju s papigo. Gotovo koristi obema.

Kaj se mi zdi zanimivo pri vsej zadevi? Vse to, kar zmore in dela ta konkretna papiga, zmorejo tudi druge papige te vrste. Imajo intelektualne sposobnosti 4 do 6-letnega otroka. Naučijo se do sto besed. Ravno te lastnosti jih kot živalsko vrsto ogrožajo, saj so zaradi zmožnosti učenja pri ljudeh priljubljene. O ogroženosti sem že pisala.

Zanimivo se mi zdi, da je papigina stran v mesecu in pol dobila na družabnem omrežju Facebook preko 2.600 všečkov, stran mojega bloga Za boljše življenje pa v letu in pol 2.200. Saj ni čudno. Pri papigi se pogleda video, zelo kratek filmček. Ni tako naporno, kot branje blog zapisa. Pa tudi misliti ni potrebno pri občudovanju papige.

Malo sem žalostna ob dejstvu, da so Slovenske novice časopis z največjo naklado v Sloveniji in da ljudje raje gledajo papigo, kot da bi brali moj blog. Saj moj blog ni nič posebnega, ampak tudi papiga ni.

Kot zanimivost glede branja časopisa naj povem, kako sem bila prijetno presenečena, ko sem prišla na obisk k ostarelemu kmetu, ki je zaradi starosti obležal v postelji, vendar je imel jasno glavo, zanimalo ga je vse in je bral Delo, ne Kmečki glas in ne Slovenske novice, pač pa Delo. Verjetno je bral tudi Naše razglede, dokler so izhajali. Kljub starosti in onemoglosti so ga zanimala aktualna dogajanja v družbi in ne senzacije ter nesreče.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor