Nasilje in ravnatelj

Ustavljen je sodni postopek proti  ravnatelju, ki pred petimi leti očitno ni upošteval šolskega reda, svetovalne službe, ne navodil o ravnanju v primeru nasilja, niti zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, kaj šele CSD in je vzel odločanje v svoje roke ter je nasilnim fantom nekaj dni po dogodku prepovedal hoditi v šolo. Pa to niti ni bistveno,  Marsikateri nasilen otrok bi bil vesel takega ukrepa. Pa še, ali je res zaščitil žrtve ali pa je le šolo obvaroval, da se nasilje ne dogaja v njenih prostorih. Itak je bilo vprašanje treh dni. Zdaj pa mu cela Slovenija ploska. Ljudem so všeč odločni avtoritarni ljudje, ki znajo udariti po mizi in narediti red.

Sem odločno proti nasilju in nujno je, da se zaščiti žrtve, vendar je sistemsko predvideno ravnanje v takih in podobnih primerih, Predvideni so protokoli ravnanja v primeru nasilja in tudi še tako vase zaverovan in samozavesten ravnatelj mora to upoštevati.

Predvsem pa se sprašujem, kje so bili učitelji, ki so spremljali otroke ob bazenu, kje je bil “bademajster”, osebje, drugi kopalci,  kako so lahko dovolili, da so fantje bili nasilni.  Kaj so delali sošolci in sošolke, ali niso videli, da fantje utapljajo dekleti, potem pa je sledil še spolni napad – kaj nihče ni mogel zaščititi deklet, nihče poklicati učiteljev ali drugih odraslih?  Seveda je potrebno vsako nasilje obsoditi, ampak še bolj nujno je nasilje preprečiti, če se le da. Zastrašujoče se mi zdi, če so ljudje tako indiferentni, da se ne zmenijo za nasilje, ki se dogaja pred njihovimi očmi.

Zaskrbljujoč je odziv množic, ki ravnanje ravnatelja podpirajo. Ljudje so navdušeni nad tem, da posameznik vzame pravico v svoje roke. Ne pomislijo na to, da lahko že jutri nekdo proti njim in njihovim svojcem vzame stvari v svoje roke, da zakoni nikogar ne bodo mogli obvarovati. Kaj če direktor bolnice reče: dajmo varčevati in nad 65 bomo zdravili samo paliativno – zaščitimo mlajše in za njihovo zdravljenje na tak način zagotovimo dovolj denarja. Ali pa zdravnik reče pacientu, ki ima presajen organ: bodite zadovoljni, da ste sobili ledvico, na pregled se peljite kar sami, saj ste že tako prevelik strošek.

Pravna država ima pravni sistem za to, da varuje državljane in javne službe so prve, ki morajo – poudarjam morajo upoštevati zakone in predpise za vse udeležene – brez izjem. Ravnatelj in šolsko osebje mora poznati predpise in protokole v primerih nasilja, da zaščiti žrtve in prepreči nadaljnje nasilje. Razen tega pa kot pedagogi s stalnim vseživljenjskim izobraževanjem poznajo vrsto sodobnih pedagoških prijemov tako za preprečevanje kot za odpravljanje nasilja med vrstniki.

Skrbijo me odzivi množic, ki podpirajo samovoljo ravnatelja v javni službi. Res mi vzbuja močno nelagodje. Še bolj pa je zaskrbljujoče, da se nasilje dogaja na javnem kraju in ga nihče ne prepreči.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor