Razvajenost ali motnja

Ko je govora o avtizmu in spektroavtističnih motnjah (SAM), navadno ljudje pomislijo na očesni stik in samotarstvo, morda še “tantrume”. Če jim uspe avtističnega otroka pripraviti do tega, da jih gleda v oči, menijo, da otrok sploh ni avtist ali pa, da je ozdravljen. Poznan mi je primer, ko so odrasli otroka pripravili do tega, da jih je gledal.  Seveda  otrok ni vedel, kaj mu govorijo takrat, ko jih gleda, mu je pa to povzročilo precejšen stres. Od takrat je v rituale, ki jih je izvajal doma in z družino, vključil ukaz “Poglej me!”  in odrasli mu morajo odgovoriti “Gledam te”.  Odrasli s SAM povedo, da so se naučili gledati sogovornika tako, da ima sogovornik vtis, da ga posluša, vendar če hoče zbrano poslušati, mora pogled usmeriti drugam,

Širši javnosti pa je manj poznano, da so ljudje s SAM zelo pogosto tudi hipersenzitivni, preobčutljivi za dražljaje in situacije, ki so drugim povsem normalni ali celo prijetni. Ta preobčutljivost se lahko nanaša na katerokoli čutilo. Tak otrok daje vtis razvajenca. Težko je razumeti, da otrok hoče jesti samo točno določene hrenovke, ali samo eno vrsto jogurta, da ima zelo ozek izbor hrane, ki se mu zdi užitna. Normalno glasni zvoki, so mu lahko preglasni. Lahko ga vznemirja množica – poznam osebo s SAM, ki gre v trgovino malo pred zapiranjem, ker ve, da takrat ne bo veliko kupcev. Nekatere trgovine v ZDA so se prilagodile ljudem s SAM in so uvedle uro za avtiste, ko je poskrbljeno za čim manj hrupa, svetlobe, gneče.

Po drugi strani pa je možna tudi hiposezitivnost. Lahko so manj občutljivi za določene bolečine, za toplo, za hladno.

Kot sem že rekla, je zelo težko verjeti in razumeti, da nekdo ne more jesti okusne hrane, zakaj ne more nakupovati v polni trgovini, zakaj mu je gneča na plesu nevzdržna, glasba prehrupna. Kdor nima te motnje, naj verjame, da je temu tako.  Če se otroka, pa tudi odraslega, s SAM sili, da bi se prilagodil ali pa da bi prekinil z rituali, mu to povzroči hudo travmo. Tu ne gre za razvajenost, za nevzgojenost pač pa za nevrološko posebnost, katero je pač potrebno sprejeti.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor