Recept za 109 let

Vsi si želimo dolgo, srečno življenje, z ljudmi, ki jih imamo radi. Do konca si želimo biti vitalni in zdravi. Stoletnike radi povprašamo za njihov recept, kaj storiti za čilost in visoko starost. V letu 2015 je organizacija za starejše Holiday Retirement izvedla obsežno raziskavo po vsej Ameriki. V študijo so zajeli starejše od 100 let. Hoteli so ugotoviti, kaj je omogočilo njihovo dolgoživost.

Zbrali so vrsto nasvetov o tem, kako živeti dlje. Nekateri so rekli, da gre za družino, drugi pa so prepričani, da je ključen zdrav življenjski slog. Vendar pa je eden najbolj presenetljivih odgovorov prišel iz ust 109-letne ženske Jessie Gallan. Rojena leta 1906, otroštvo je preživela v Kintoreju na Škotskem na družinski kmetiji. Živela je s svojimi starši in šestimi sorojenci skromno podeželsko življenje.

Na kratko je šla v šolo, potem pa je delala kot služkinja v mestu, nato pa se je zaposlila v storitvenem sektorju. Gallanova se je na starost preselila v Crosby House. To je dom, ki sprejme bolnike ali starejše. V domu je dobila prijateljico, s katero se je ves čas družila. Umrla je marca 2015, vendar je pred smrtjo uspela zaupati skrivnost za svojo dolgo življenjsko dobo: »Moja skrivnost dolgega življenja je izogibati se moškim. Z njimi je več težav, kot je vredno«. Svojo vitalnost pa je pripisala dejstvu, da je vse življenje jedla ovseno kašo. Recept Jessie Gallan je zanimiv, saj razne raziskave kažejo, da imajo statistično gledano krajšo življenjsko dobo samski ljudje, kot tisti v partnerskih zvezah. Kot pri vsakem pravilu, so tudi pri dolgoživosti izjeme. Ni potrebno razpravljati o škodljivosti kajenja cigaret, vendar ko so Svetlano Makarovič povprašali, kaj je njen recept, je povedala, da to da kadi in dela vse, kar velja za škodljivo. Morda pa je pravi recept v srečnosti, v zadovoljstvu. Ameriška 109-letnica ni imela moških, imela pa je prijateljico za druženje, Svetlana Makarovič ima ustvarjanje, piše haikuje, šansone, nastopa, videti je zadovoljna, čeprav se jezi na politiko in bodečo žico.

Nasploh pa ugotovitve ameriške študije potrjujejo, da je za dolgoživost pomembna družina in sprejetost v skupnosti. Pomembno je, da skupnost s podpornimi službami omogoča čim daljše neodvisno življenje. Predvsem pa je pomembna aktivnost.

Medtem ko se bodo ključe za dolgo življenje zagotovo še naprej iskali, je pomirjujoče vedeti, da lahko vsi dosežemo zdravje in srečo na različne načine. Nekateri bi lahko vztrajali pri vsakodnevni čokoladi in smehu, medtem ko drugi najdejo ključ do dolge življenjske dobe v strasti, hobiju ali preprosto težkem delu. Nesporno pa drži, da kombinacija družine, skupnosti in aktivnega življenjskega sloga zagotovo ne škoduje odkrivanju zdravja in sreče pri 100.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor