Pomladna zelenjava brez katere ne gre

Čim skopni sneg, če je, ali pa, ko malo topleje posije sonce, že začnem gledati po travniku, ali že kaj zeleni.

Regrat je izvrstno zelišče polno vitaminov in drugih koristnih snovi. V stari zeliščarski knjigi sem prebrala o zdravilnih lastnostih. Že nekoč je bil zelo cenjeno sredstvo za spomladansko čiščenje telesa in pri težavah z jetri. Meni se zdi najboljša solata sveže nabrana v naravi. Nekoliko zamudeno je čiščenje in pranje. Solate, ki jih kupimo v trgovini navadno nimajo vidne umazanije in zemlje, ne veste pa, koliko dadanih kemikalij morda vsebujejo in imajo umazanijo, katere se ne da sprati.

Regrat uporabljam v prehrani na različne načine: surovega v solatah, kuhanega v juhah, ga dušim skupaj z drugo zelenjavo ali pa v zeliščnih omletah.

Regrat ima nekoliko grenak okus in se lepo ujema z okusi drugih živil. Odličen je v solati z ajdovo kašo in orehi. Drugi imenitni recept pa je regratova solata s svežim sirom iz slanice. Tu je recept:

REGRATOVA SOLATA S SIROM

Sestavine:

  • Regrat
  • 10 dag belega sira iz slanice
  • 1 solatna kumara
  • 1 rumena paprika
  • 20 dag češnjevega paradižnika
  • Jabolčni kis
  • česen

Priprava:

Regrat očistimo in temeljito operemo ter narežemo. Kumaro olupimo in nastrgamo na lističe. Papriko umijemo ter narežemo na kocke. Paradižnik očistimo, narežemo na polovičke, ki jih dodamo solati. Dodamo še zdrobljen sir. Drobno sesekljan česen, olje in kis. Vse sestavine premešamo in serviramo.

Dodaj odgovor