Regratov sirup

Včasih smo regrat uporabljali samo za spomladansko slato. Mama ga je pripravila s krompirjem. Če so kokoši že začele nesti jajca, pa je dodala še kakšno trdo kuhano jajce. Ko so se pojavili cvetovi, regrata nismo več uporabili za hrano.

Pred nekaj leti me je neke zime mučil dolgotrajen trdovraten kašelj in nikakor si nisem mogla opomoči po virozi. Prijateljica mi je podarila domače zdravilo “regratov med”. To pravzaprav ni bil med pač pa regratov sirup, ki se je kuhal tako dolgo, da se je zgostil.

V aprilu sem se sama lotila pripravljati regratov med. Namesto gostega medu, ki se ga hrani v kozarcih, sem pripravila regratov sirup. Tudi štela nisem cvetov. Nabrala naj bi jih 400 za 3 litre vode in dodala še 4 limone ter 4 pomaranče in še 2 kg sladkorja. Razmišljala sem, da bo dolgotrajno kuhanje uničilo vse vitamine in zato sem pripravila sirup.

Tu je moj recept:

Naberem pol litra do liter cvetov regrata na liter vode. Regratove cvetove raztrgam in jih razprostrem po prtiču v upanju, da bi morebitni žužki šli ven – pustim kakšno uro. Potem, dam regratovo cvetje v lonec in prelijem s hladno vodo ter segrevam do vretja. Ko zavre odstavim in pustim čez noč. Naslednji dan precedim, ostanke cvetov zavržem, vodnemu regratovemu izvlečku pa dodam sok pomaranč in limon ter slakor po okusu. Pripravim si steklenice in ustrezne zamaške. Sok s sladkorjem segrevam do vretja. Tako pasteriziran “sok” regrata in sok agrumov nalijem v steklenice, ki sem jih postavila v posodo z vročo vodo. Do vrha napolnim, zaprem s pokrovčki in pokrijem z odejo, da se počasi ohlaja.

Na enak način pripravim poleti sirup s citronsko meliso.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor