Odlična krompirjeva juha s kruhovimi žličniki

Tu je še eno dobro in poceni kosilo mojega otroštva. Krompirjeva kremna juha. Če je bila bolj gosta, smo ji rekli repičov zos, če je bila bolj redka, je bila pa repičova župa. To je bila zimska juha, ko ni bilo svežih zelišč ali kot je rekla mama frišnega krajtliha. Olupljen, na koščke narezan krompir smo kuhali v vodi, poleg soli smo dodali še česen in kumino. Jaz dodam tudi kurkumo – za barvo in zdravje. Ko je bil krompir kuhan, smo zgostili s prežganjem, krompir zmečkali in prilili malo kisa.

K tej juhi so se lepo prilegali kruhovi cmoki.

Če mi ostane beli kruh, ga porabim za kruhove cmoke. Kruh narežem na koščke in ga prelijem z mlekom, da se ves kruh napoji, pustim kakšne pol ure. Potem dodam  eno jajce in sol ter toliko moke, da je srednje trdo testo, ki ga zajemam z žlico  in cmoke oziroma pravilneje bi bilo žličnike polagam v vrelo vodo, kjer jih na nižji temperaturi kuham deset minut. Kuhane poberem iz kropa s penovko in jih sproti režem na koščke ter jih zabelim s praženimi drobtinami.       

Dodaj odgovor