Rimski vrelec včeraj in nikdar več?

Za Rimski vrelec sem prvič slišala in ga tudi videla pred več kot petdesetimi leti na zaključnem izletu s šolo. Imeli smo pohod na Smuč-kočo in povratek čez Rimski vrelec. Prvič v življenju sem videla igrišče z gugalnicami in toboganom. To je bil nam tretješolcem višek izleta. Otroško igrišče, potoček in veličastna stavba. Enkratno doživetje.

Ko sem postala dijakinja Gimnazije Ravne, so postale moje celotne Ravne z Rimskim vrelcem vred. Marsikateri športni dan je vključeval pohod mimo gostišča. Kljub temu, da smo bili najstniki, nismo mogli mimo, ne da bi se vsaj malo pogugali na otroškem igrišču. Kakšnih sto metrov proč na robu gozda je bila trim steza. Sprašujem se, ali le še obstaja. V času socializma in množične brezplačne rekreacije so bile trim steze popularne in moderne – malo smo tekli po gozdu na svežem zraku in na posameznih postajah delali vaje. Bilo je prijetno in zabavno. Na Rimskem vrelcu sem se udeležila množične prireditve ob deseti obletnici Prežihove bralne značke. Iz vse Slovenije so pripeljali avtobusi. S sošolkami smo prodajale zbornik. Bilo je zanimivo.

Moj zadnji obisk Rimskega vrelca s sošolkami in sošolci je bi enako veličasten in nepozaben kot prvi. Bilo je junija 1973. Dopoldne smo imeli v gimnaziji maturantsko obredje, vsi v kostimih in oblekah, z rdečimi nageljčki. Mislim, da je bila predaja ključa. Pod večer pa smo imeli valeto na Rimskem vrelcu. Bili smo v dveh ali treh salonih, poslušali glasbo ob dobri hrani in pijači in se zabavali do jutra. Ko se je začelo daniti smo krenili peš skozi Kotlje proti domu. Še danes slišim ptičji koncert in živ ostaja spomin na poletno jutro med koroškimi hribi.

Kasneje po končanem študiju smo z družino marsikatero popoldne preživeli na igrišču Rimskega vrelca, na terasi hotela pa spili sok. Ko sem pred leti hotela vnukom pokazati ta turistični biser, me je pričakalo razočaranje, igrišče je upostošeno, hotel pa prav tako. Morda pa se bo zgodil čudež in bo Rimski vrelec spet zasijal v nekdanjem blišču, ko se je ob koncih tedna plesalo ob živi glasbi do jutra.

2 misli o “Rimski vrelec včeraj in nikdar več?”

  1. Čestitke za tako lep zapis, Slava Rimskega vrelca je bila širom poznana, Prva zaradi te nostalgije in dobrih izkušenj so se nekateri somišljneki , ki jim je mar za izvir vod ein komleks obrnili na Ekoci-eko civilno iniciativao Slovenije sekcija za Koroško. Dne 18.1. 2019 smo člani predtsvaili županu Rožnu in nekaj svetnikom predtsvaili pobudo – Rešimo Rimski vrelec – Čudovita Koroško, kot sodoben doživlajkos zdravstveni center. V kolikor bi stopili skupja ljudje s prostovoljnim delom, nekaj bi bilo denaraja od loterijskega dobitka bi lahko bila prihodnost Rimskega vrelca svetlejša. Povezave: https://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174589726?fbclid=IwAR054ENQUgLTAZEBbb_cmn2eK_gqvvFhpEVT1w7B0I4OI7VXCxW_3a1EOUE in https://www.facebook.com/groups/2630760286964592/?fref=mentions&__xts__%5B0%5D=68.ARDK_l7uLjvl6HHxSP4kf2KV4_EpGrXnFHrTd8PK7hxttT__Als32mNQW61lowIK5DUMXRm7V-3NS0whSvsNxqmQ7E9SM5kEqRHsRUnaeeQh59rbbd6w554J1SF9Bd2szeLVcj7R77JvKi3rfUCFt6TZBKBIMxzFxeWnxW8yzxfOCEpFTG2XPE3MMrMcuyokwJjgt_e8QAFoR2nksB69TmH1jc5-6NK4j-7l1fu35ImbvfQm-xdX-eLmv5hUR6LIGYeqRrQdLn1b9q-6kiBsueDF_zfbYpaUhc0EFbeU7Cqsm6gHIwrLavrXyQFJrguazIHTqY-DVknjuq_5uP1V&__tn__=K-R

Dodaj odgovor