Šampanjec za ženske

Na spletu kroži zapis s priporočilom, da bi ženske, ki so pod stresom, morale vsak dan popiti kozarec šampanjca. Tri študije to potrjujejo. Pa še, da je to pijača zmagovalcev in da je edina pijača, ki naredi žensko lepo. Avtor je pozabil navesti, katere študije to potrjujejo in morda še povezavo, da bi se lahko sami prepričali, kako in kaj so ugotovili.

Ta kratek članek odpira razmišljanje o uživanju alkoholnih pijač pri ženskah. Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil podatek, da je v letu 2014 v Sloveniji zaradi uživanja alkohola umrlo 169 žensk, kar pomeni 2% vseh smrti žensk. Medtem ko je pri moških bilo 7% smrti zaradi alkohola.

Pri delu na terenu sem opazila tudi, kako se v stanovanju in družini pozna, ali prekomerno pije oče ali mati. Kjer je oče imel probleme z alkoholom, je bilo kaj razbitega npr. vrata kuhinjske omarice, vratca pečice na štedilniku. Vidni so bili sledovi kosila na steni. Pri ženskem pitju pa stanovanje ni pospravljeno, ali pa se vidi, da je pospravljeno z velikim naporom na primer na mizi je opran bombažni prt, vendar gospodinja ni imela moči, da bi ga zlikala. Potem so kupi perila, tudi opranega, ki tedne dolgo čaka na likanje. Ženski alkoholizem se lahko kaže podobno kot depresija in je veliko hitreje opazen kot moški. Zakaj? Star rek pravi, da žena podpira tri vogale in če ona odpove, se družina zruši. Njena disfunkcionalnost se zelo hitro opazi pri skrbi za otroke.

V uvodu omenjen članek, ki je objavljen z namenom populizma – saj vemo, da radi beremo tudi neresnice, ki so nam všeč. Tu pa ne gre le za neresnico, pač pa za škodljivo napeljevanje žensk k uživanju alkohola. Ženskam zaradi telesne zgradbe alkohol bolj škoduje kot moškim in varnega pitja alkohola ni. Po drugi strani v sodobnem svetu ni ženske, ki ne bi bila pod stresom. V tem članku pa napeljuje, naj ženske pod stresom pijejo šampanjec. Če je človek v stresu in bo zvrnil kozarec šampanjca, je veliko tveganje, da bo prvemu dodal še drugega in naslednje. Če pogosto blaži stres na ta način, je v resni nevarnosti, da to postane potreba in zasvojenost. Ko bo zmanjkalo denarja za šampanjec pa bo uporabno kar najcenejše namizno vino.

Ženske, ne nasedajte. Varnega uživanja alkohola ni. Stres se blaži na druge načine. Če ste mlade, pojdite na tek, starejše pa gremo na bolj ali manj intenziven sprehod v naravo. Narava in fizični napor zagotovo koristi tako za razgradnjo stresa kot za fizično zdravje.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor