Še trije recepti

Kadar nam ostane kruh, lahko pripravimo jed po katerem izmed the starih receptov:

  1. Kruhov ponvičnik v goveji juhi

Potrebujemo 20 dag kruha, ¼ l mleka, 1 jajce, 7 dag moke, mast, čebula in peteršilj.

V žlički masti popražimo sesekljano čebulo. S tem zabelimo na kocke narezan kruh, posujemo s peteršiljem. Jajce razžvrkljamo z mlekom in s tem prelijemo kruh in pustimo, da se kruh namoči, nato ga potresemo z moko, narahlo premešamo in damo v namaščen pekač, ga poravnamo in spečemo zlato rumeno. Narežemo na kocke in postrežemo k goveji juhi.

2. Kruhova klobasa

Potrebujemo ½ kg starega kruha, ¼ l mleka in 2 jajci.

Eden ali dva dni star kruh narežemo na majhne kocke, damo v skledo, prelijemo z mlekom, v katerem smo razžvrkljali rumenjaka, premešamo, pokrijemo in pustimo stati pol ure. Začinimo lahko s sesekljanim peteršiljem ali muškatnim oreščkom. Iz beljakov napravimo sneg in ga primešamo kruhu. Previdno premešamo. Z mokrimi rokami na deski oblikujemo klobaso. Jo zavijemo v prtič, prevežemo z nitko in damo kuhati s prtičkom v vrelo osoljeno vodo. Kuhamo pol ure. Ko je kuhano, odstranimo prtič, narežemo na poševne rezine in zabelimo z drobtinami.

3. Jajčna jed po švicarsko

Potrebujemo žemlje ali kruh, polnomastni sir in jajca.

Pekač namažemo z maslom. Vanj položimo tanke rezine žemelj ali kruha. Nanje položimo rezine sira. Razžvrkljamo jajca, jih malo posolimo in z njimi prelijemo sir. V pečici pečemo toliko ćasa, da se jajca strdijo.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor