Šmorn

Pripravila sem brezmesno kosilo, moje najljubše. Nič posebnega ni. Tako preprosto je in tako vsakdanje, da sem razmišljala, ali je sploh vredno pisati o njem.

Takole po praznikih se prileže brezmesno kosilo. Ni vegansko, je pa zdravo – z beljakovinami ter zelenjavo in sadjem. Pripravila sem juho iz špargljev in šmorn s kompotom. Kot sem že rekla, mi je šmorn zelo ljub. V otroštvu sem prvih šest razredov imela pouk v izmenah in kadar sem imela pouk popoldne, sem šla od doma ob pol dvanajstih. Takrat mama še ni imela kosila, saj je oče prišel z dela šele ob pol štirih, drugi pa malo prej. Da nisem šla lačna v šolo, mi je pripravila “maužino” – izdatnejšo malico. Navadno je bila jajčna jed, ali so bila pražena jajca s čebulo in papriko, ali pa je pripravila eno izmed variant šmorna – palačinke, carski praženec ali pa kot smo rekli “zmešan šmorn”.

Danes sem pripravila za kosilo poleg juhe še zmešan šmorn. Recepta najbrž ni potrebno pisati, ker je tako vsakdanja jed. Jed sem obogatila z ovsenimi kosmiči. Najprej prelijem nekaj žlic finih ovsenih kosmičev z mlekom in malo pustim, da se napojijo, popotem pa dodam jajca, sol in moko. V večji posodi segrejem olje, vlijem testo, ki je bolj gosto kot za palačinke in mešam dokler, da se naredijo rahli “žganci”. Šmorn si nekateri prelijejo z jogurtom, meni pa je všeč sladka varianta. Pripravila sem kompot iz jabolk in zmrznjenega gozdnega jagodičja. Z njim sem prelila šmorn.

Dodaj odgovor