Socialna pomoč za tiste, ki si zaslužijo

“Ministrsrvo za delo mora poskrbeti, da bi socialna nadomestila dobili samo tisti, ki si jih res zaslužijo.” To je izjava gospodarskega ministra v zvezi s pomanjkanjem delovne sile, ki sem jo slišala danes na nacionalnem radiu. Preveč neverjetno, da bi bilo res, morda je vzeto iz konteksta in vendar ni mislil tako, kot se sliši.

Sprašujem se, kaj je mislil s pojmom “socialna nadomestila”, ali je mislil denarno socialno pomoč, ali pa je mislil nadomestilo za brezposelnost. Torej, če pogledamo denarno nadomestilo za brezposelne – pravi, da naj ga dobijo tisti, ki si zaslužijo. To pravico so krepko zmanjšali oziroma skrajšali čas prejemanja. Po sedanji zakonodaji nekdo, ki je delal na primer tri mesece, si še “ne zasluži” denarnega nadomestila, kdor je delal šest mesecev, si je zaslužil za tri mesece nadomestila. Prva leta po osamosvojitvi so bile te pravice veliko širše, a tudi takrat so ljudje kaj hitro ugotovili, da si morajo poiskati delo, kot je opisano v tej resnični zgodbi.

Morda je gospodarski minister mislil, da si morajo ljudje denarno socialno pomoč zaslužiti. Upam, da se motim. Ker če je temu tako, potem naš minister ne pozna osnovnega namena socialnih pomoči, ne pozna solidarnosti, ne ve, da nekateri ljudje ne morejo delati kakršnegakoli dela, da imajo zdravstvene ovire, da so motorično upočasnjeni, da imajo razvojne motnje. Ne vem, s čim naj bi si denarno socialno pomoč zaslužili. Dejstvo, da dobijo denarno socialno pomoč samo tisti, ki so se znašli v stiski brez lastne krivde, je že tako upoštevano. Če nekdo odkloni delo, ali če ga urad za delo črta iz evidence brezposelnih oseb, izgubi denarno socialno pomoč. CSD lahko še leta po prenehanju prejemanja pomoči preverja upravičenost. Denarna socialna pomoč ni nagrada ali nekaj zasluženega, pač pa element solidarnosti, pomoč tistemu, ki si ne more sam pomagati, da preživi. Spomnim se časa, ko so si ljudje zaslužili plačo in dobili socialno pomoč. Nisem mogla razumeti, da je delavec podal vlogo za denarno socialno pomoč, ker že tri mesece ni dobil plače. Zakaj bi dobival socialno pomoč, če si je zaslužil plačo. Seveda morajo ljudje preživeti in stališče ministrstva je bilo, da so upravičeni do pomoči. No, tile so si gotovo zaslužili. Delodajalec pa je plače izplačal z zamudo ali pa je bil stečaj. Naš minister bi najbrž rekel, da so si socialno nadomestilo zaslužili. Žalosti me, da niti na najvišjem nivoju ni posluha za stisko ljudi.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor