Trojna korist zaprtih trgovin

Trgovci pravijo, da ne bo prodaja v mesecu decembru nič manjša, čeprav bodo trgovine na praznične dneve zaprte. Seveda ne bo. Zaradi te poteze bo prodaja večja.

Spomnimo se časa, ko so se vse prodajalne zaprle v soboto opoldne in so ostale zaprte do ponedeljkovega jutra do 7. ure. V mestu je bila kakšna dežurna trgovina. Ker smo vedeli, da je ob vikendih zaprto, smo bili natavnani na to, da v soboto kupimo kruh in mleko za čez vikend. Kdor se je hotel izogniti sobotni gneči v trgovini, pa je že v petek kupil hleb rženega kruha in mu v soboto ni bilo potrebno v trgovino. Res je bil to čas, ko so bili nakupovalni vozički v prodajalnah precej manjši, pa nakupljene stvari se je dalo nesti domov v cekarju.

Potem je k nam prišel zahodni kapitalizem z bliščem potrošništva – veliki marketi super, hiper, mega in še kaj, in smo tudi mi začeli nakupovati super, hiper in mega. Vsak dan. Čeprav so najrazličnejši kruhi s podaljšanim rokom uporabe in mleko, ki se zlepa ne pokvari, smo praviloma šli vsak dan po nakupih. Navadili so nas, da lahko vsak trenutek skočimo v trgovino, če se nam česa zahoče in slučajno nimamo doma. Zdaj pa naenkrat prodajalne zaprte kar dva dni skupaj. Panika, kaj če bo česa zmanjkalo v shrambi! Hitro je potrebno napraviti seznam in v nakupe. Saj bomo že pojedli, če bo česa preveč. To pa bo dvignilo promet. Za vsak slučaj bomo kupili malo več.

Lahko pa ne gremo v dodatne nakupe in se spomnimo, kaj smo naredili takrat, ko je bila trgovina zaprta. Če je zmanjkalo česa ključnega v času, ko je bilo zaprto, smo si sposodili pri sosedu in vrnili v ponedeljek. Vidite, pa je še ena korist – zaradi zaprtih prodajaln se bomo več družili. Upam samo, da ne bo preveč zavržene hrane po praznikih – tudi na ta raćun, ker je potrebno kupiti za vsak slučaj.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor