Šparglji

Ali ste vedeli, da že 15 minut po zaužitju špargljev dobi urin poseben vonj, ki ni pri vseh ljudeh enako intenziven. To je lahko komu moteče, vendar je tako žlahtna zelenjava, da se ji zaradi tega pač ne bomo odrekli.

Šparglji so imenitna zelenjava, katero sem v otroštvu občudovala, ko sem prelistavala mamine Burde. Na zadnjih straneh so bili kuharski recepti z lepimi barvnimi fotografijami jedi, ki so bile videti zelo slastne. Minilo je kar nekaj let od mojega otroštva, ko sem imela priliko prvič poskusiti beluše ali šparglje. Gre za mlade poganjke, ki so beli ali zeleni.

Na spletu je veliko informacij o njih. Nekateri pravijo, da naj bi imeli zdravilne učinke za vrsto bolezni. Zagotovo pa drži, da “so zaradi svoje sestave, lahke prebavljivosti in kot nizko kalorična vrtnina zelo priljubljeni na jedilniku različnih diet. 100g špargljevih poganjkov vsebuje le okoli 20 kcal, hkrati pa so izjemno bogat vir vitamina K, folne kisline ter železa. V nekoliko manjših količinah vsebujejo tudi nekatere druge vitamine, kot so na primer vitamini B-kompleksa ter znaten delež prehranskih vlaknin.” To so zapisali na portalu Prehrana.si, kjer najdete še več informacij o hranilni vrednosti in druge zanimivosti

Zdaj se začenja sezona špargljev. Najbolje je, če gremo do bližnjega nasada in kupimo sveže kar pri kmetu, sicer pa se sedaj relativno poceni dobijo tudi v trgovinah. Trenutno jih imajo v Hoferju v akciji. Iz enega zavitka sem pripravila juho.

Špargljeva juha

Špargljem sem odstranila olesenel del in jih oprala. Nato sem jih narezala na 2 do 3 cm dolžine. Zavrela sem vodo in nakoščkane šparglje dala kuhati. Dodala sem sol. Po 10 minutah kuhanja sem iz 1 žlice moke in 1 dl mleka naredila podmet in z njim zgostila juho. Začinila sem s kurkumo in muškatnim oreškom. Na koncu pa sem prilila še malo oljčnega olja. V to juho ne dam ne česna in ne čebule niti kakšnih močnih začimb zato, da pride do izraza okus špargljev. Poskusite.

Dodaj odgovor