Spet zaprto

Kako preprečiti nekontrolirano nakupovanje pred prazniki in hkrati poskrbeti, da ne ostanemo brez česa pomembnega, ko bodo vse trgovine zaprte oba praznična dneva – v sredo in četrtek?

Malo so nas razvadili v teh tridesetih letih, ko smo ob vsakem času lahko skočili v trgovino po malenkost, ki jo trenutno potrebujemo.

Trgovci bodo s svojo strategijo praznično zaprtih trgovin vplivali na to, da se bomo navadili na tedenske nakupe namesto dnevnih. Starejši se še spominjate časov, ko so trgovine zaprli ob sobotah ob dvanajstih, nedelja pa je kljub socializmu bila Gospodov dan in je bilo vse zaprto. Šalim se – ne vem zakaj je bilo zaprto, ampak tako pač je bilo. Vsak dan smo šli v trgovino po kruh in mleko, večji nakup pa smo opravili enkrat mesečno.

V smislu NNNP – nič nas ne sme presenetiti so nam priporočali, da imamo doma zalogo hrane in nujnih življenjskih potrebščin za tri mesece in zalogo sproti obnavljamo. Sama poskušam imeti zalogo vsaj za en teden.

Če si hočemo varčno organizirati gospodinjstvo, je dobro, da imamo primerno shrambo za živila, da se nam ne izgubijo in ne pokvarijo. Dobro je vsaj en mesec podrobno spremljati porabo gospodinjstva, koliko česa kupimo in koliko porabimo. Smiselno je spremljati akcijske ponudbe trgovin in kupovati s popustom v razumnih količinah. Če ste bili pozorni, ste lahko opazili, da se isti artikli ponavljajo v akcijah – npr. mačjo hrano kupujem vedno v akciji v Hoferju, tekoče pralno sredstvo pa v Tušu. Po mleko in kruh tudi ni več potrebno iti vsak dan. Mleko kupim trajno in sicer cel vez 12 litrov s kuponom za 25% popust. Če kupujete rženi kruh, tako zdrži več dni, belega pa kupim kot toast, ki ima tudi več dni rok uporabe, za rezervo pa še kakšne žemljice za dopeko.

Če si organiziramo gospodinjstvo z redkejšemi nakupi, se bomo izognili gneči pred praznikom in se nam ne bo zgodilo, da bi ostali brez kave ali toaletnega papirja med prazniki.

Sedaj pa le hitro poglejmo, da nam ne bo česa zmanjkalo. Ne smemo pozabiti na vsakdanje stvari kot je sredstvo za pomivanje posode, rezervna žarnica, robčki, šampon, zobna pasta… Pa še, če ste slučajno pozabili plačati položnice, ki ste jih dobili v aprilu, pohitite.

Čeprav ne grem vsak dan v trgovino, je kar malo zoprn občutek ob misli, da bo potrebno improvizirati ali pa si kje sposoditi, če bo zmanjkalo česa nujnega.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor