Štiriletnik je bil “pijan kot kanta”

Še en komentar s FB o alkoholu in otrocih:

“Pri 4 letih sem izkoristil in pri sosedovih spil ostanke vina za obiskom, ki je odšel. Bil pijan ko kanta, sem se valjal pod brajdami, starejši pa so se režali iz mene. Pa sem preživel! 😂Drugače pa otroku raje pustim srkniti dva požirka vina, pa da proba kako je, kot pa pustiti se nalivati s sladkano kemijo iz trgovin. Tisto je pravi problem, ne pa vino!”

Ta komentar na družabnem omrežju me je spomnil na pripetljaj pred mnogimi leti, ko je neka mama bila doma sama z dvema predšolskima otrokoma. Medtem, ko je ona pospravljala spalnico, sta se otroka igrala v dnevni sobi in v omari našla dišečo pijačo. Bil je rum, popila sta ga pol litra. Hitra zdravniška pomoč jima je rešila življenje. Takšne sreče pa ni imelo neko dekle, kar smo lahko prebrali v časopisu – ob šolskem izletu v Planico je spila preveč žgane pijače in je umrla. Alkohol ni za otroke.

Če vemo, da je varna količina alkohola za ženske 1 deciliter vina ali 0,3 žgane pikače ali 1/4 litra piva, kar je polovico količine, ki je varna za moškega, lahko sklepamo, da ni količine, ki bi bila varna za otroke.

Ata, ki otroku ponudi dva požirka vina, najbrž ne pomisli, zakaj je prepovedano prodajati alkoholne pijače mlajšim od 18 let.

Zanimivo se mi zdi, kako se imajo mlajše generacije za napredne in nam starejšim očitajo starokopitnost, nazadnjaštvo, da nismo za razvoj. To, da otrok pije alkohol me spominja na ljudske vraže in verovanja. Pred leti sem na podeželju zasledila stališče, da je potrebno dudo pomočiti v mošt ali vino in dati dojenčku takrat, ko mu izraščajo mlečni zobje.

V komentarju, ki ga citiram zgoraj, se lepo vidi odnos odraslih do vprašanja alkohola in otrok, ki se generacijsko prenaša. Gospod, ki se je kot štiriletnik napil vina, se tega ne more spomniti, pač pa pozna dogodek po pripovedovanju odraslih, ki so vse to doživeli kot nekaj zabavnega: pijan “kot kanta” se je valjal pod brajdami, odrasli pa so se smejali. Opit otrok jim je bil v zabavo. Imel je srečo. Upam, da jo bodo imeli tudi njegovi otroci.

Preberite še:

Kdaj ste prvič poskusili alkohol?

Zakaj postane pijača problem

“Pijem samo za potrebo”

Ne bom pisala o alkoholu

Spremljajte nas na FB strani Za boljše življenje

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor