Štrudl, dvigalka in politika

Mislila sem, da je šala, satira, da je podržal ogledalo tistim, ki za vse krivijo komunizem, ko sem prebrala naslednjo javno objavo na družabnem omrežju:

“Pravzaprav ne pišem več na FB,tokrat pa so me v najbljižjem Mercatorju, na zaloški spet r……..i.Malo po 6h zvečer, sem želel kupiti, sirov zavitek.Lokal zapirajo, vsak dan, razen ob nedeljah,ob 21h!Gospa je tri ure, pred koncem obratovanja, že pokrila pecivo s folijo, da bo obstojno do naslednjega dneva!??Seveda, se nisem upal niti omeniti, da bi želel pokriti zavitek, da se ne bi srečal, z njenim ogorčenim pogledom,kot sem se že nekaj časa nazaj!Gospa se je pač,že pripravljala za konec službe(3 ure prej)in bog ne daj da jo motiš!!Kaj takšnega,se v “gnilem kapitalizmu” v Avstriji ali Nemčiji,niti približno ne bi zgodilo.Ti “gnili kapitalisti”,bi do konca delovnega časa, želeli “izmolsti”kupce, do zadnjega beliča,kot bi rekel Kordiš in koristiti kapitalističnemu lastniku!Seveda pa pri nas to ni potrebno, ker je Todorić, v mafijski zvezi, z našimi veljaki, v zaporu,Mesec in Kordiš, pa bosta, plače Mercatorjevim delavcem, že rešila, preko Titove zapuščine!

Avtor tega zapisa ni pomislil, da je morda ostalo pokrito od preteklega dneva. Morda je imela pecivo pokrito, da bi ostalo sveže. Sprađujem se, zakaj ni rekel, da bi rad kupil – morda zato, ker se potem ne bi mogel razburjati čez socializem? Ali pa gre za tipičen primer, ko ljudem pripišemo neko ravnanje in v skladu s pripisanim odreagiramo. Cela zgodbica spominja na šolski primer takšnega ravnanja, na zgodbico z dvigalko. (Naj mi bo oproščeno, da ne vem avtorja, niti katero teorijo ponazarja).

Tako nekako gre: Možakar se z avtom pelje po pusti neobljudeni pokrajini, ko mu odpove guma. Hoče zamenjati počeno gumo z rezervnim kolesom, nakar ugotovi, da nima dvigalke. Spomni se, da se je pred kakšnimi desetimi kilometri peljal mimo črpalke. Napoti se nazaj proti črpalki, da bi si sposodil dvigalko. Po poti premleva svoj namen in vidi scenarij – črpalkar mu bo pomagal v stiski in mu posodil, kar potrebuje; kaj, če črpalkar nima dvigalke, morda bo samo rekel, da je nima, v resnici pa mu je ne bo hotel posoditi. Dlje hodi in razmišlja, bolj mu narašča jeza. Ko pride do črpalke, stopi do prodajalca, ne da bi povedal po kaj je prišel in ga z močnim udarcem s pestjo zbije na tla: “Tu imaš, baraba, zato ker mi nočeš posoditi dvigalke.

Tako pa se FB prijatelj razburja nad prodajalko, da noče prodati peciva, pa ji sploh ni rekel. Ampak, če bi dobil pecivo in to ne posušeno, ker je bilo pokrito, ne bi imel zgodbe in razloga za razburjanje. Ne vem, kaj ima politika opraviti s prodajalkami. Vse bolj pa imam vtis, da mnogi še po skoraj tridesetih letih ne vedo, da živimo v kapitalizmu, kjer je denar sveta vladar in da so lastniki večine velikih firm tujci, prekaljeni kapitalisti.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor