To morate prebrati

Zgodba, ki se je dotaknila src tisočev ljudi

Saj ne vem, kaj naj si mislim. Ljudje so prepričani, da je zgodbica resnična, jaz pa dvomim v to. Po spletu se širi pripoved neke ženske o sodelavki, ki je zelo predana firmi. Dvajset let že dela tam, sodelavce razvaja s sladicami in piškoti, vsakemu priskoči na pomoč in nikoli si ne vzame dopusta. Pravi, da se boji, da bi izgubila delo in da bi se odvadila delati. Razen tega niti ne želi imeti dopusta, saj pravi, da doma tako ali tako vse pozna. Ko je po 20 letih prvič prosila za en dan dopusta, da bi z otrokom, ki se po enem letu vrne iz tujine, preživela dan na morju, jo je direktor poklical nazaj v službo in ji na mizi pustil sporočilo, da mora imeti dopust tri dni in ne le en dan.

Ljudje komentirajo, da jim gredo dlake pokonci ob srčnosti direktorja. Vsi po vrsti čestitajo, ker je tako dober. Zgodbica je verjetno izmišljena, saj je čas, ko ni novic in si medijski ljudje pač izmišljajo. Recimo, da bi bilo res. Ali je direktor res tako dober?

Poglejmo. Delavka je prosila za en dan dopusta, ker je želela iti z otrokom, ki ga ni videla celo leto, na morje za en dan. Da se razumeti, da jo je direktor poklical nazaj v službo na tisti dan, ko je želela biti z otrokom, zato, da jo je na mizi pričakalo sporočilo, naj pride na delo čez tri dni – šele v četrtek. Ali je to res prijazno? Lahko bi ji povedal po telefonu.

Drugo – kakšno vzdušje je v firmi, kakšen strah vzbuja direktor, da se prijazna delavka boji, da bi izgubila zaposlitev, če gre na dopust. Zagotovo ni dober direktor, če so zaposleni pod takim pritiskom. Seveda je možno, da ji doma ni prijetno in se bolje poćuti v službi. Po mojih izkušnjah si ženske rade vzamejo vsaj kakšen dan dopusta, ko vlagajo zelenjavo ali kuhajo marmelado ali pa za generalno čiščenje stanovanja. Težko verjamem, da bi v 20 leti bila delavka dvakrat na bolniški in nikoli na dopustu.

Po zakonu mora delavec izkoristiti dopust enkrat letno dva tedna v nepretrganem trajanju. Dober direktor bi vedel, da je to potrebno za zdravje delavke in bi vsako leto poskrbel, da so tudi tisti, ki nočejo na dopust, vsaj dva tedna doma. Za dobro delavcev in za koristi firme. Da je dopust učinkovit, da si človek dejansko odpočije in nabere novih moči, bi moral imeti dopust v skupnem trajanju treh tednov – zakonsko določena dva tedna sta premalo. Dober ali bolje rečeno povprečen direktor in vsak kadrovski delavec to ve.

Moji ljubi sodržavljani pa ploskajo in čestitajo direktorju, ki milostno določi, da mora predana delavka imeti tri dni dopusta. Morda pa je to model ravnanja za v prihodnje. Res sem ogorčena nad komentarji. Verjetno je to fenomen družabnega omrežja, ko preberemo kratko nivičko ali informacijo, nič ne pomislimo in že komentiramo. Zgleda, da internet res poneumlja.

Povejte svoje mnenje. Morda se motim.

Foto: Pixabay

1 misel o “To morate prebrati”

  1. Pingback: Kdo skrbi za pravice delavcev – Za boljše življenje

Dodaj odgovor