Trije ključi do sreče

Ljudje si marsikdaj mislijo; “Ko dobim novo službo, bom srečen”, ali “Ko zgradimo hišo, bomo srečni”, “Samo še diploma, pa bo sreča popolna”, ….. še bi lahko naštevala. Vsak ima svojo predstavo o sreči. Kar je danes sreča, je lahko jutri nesreča. Recimo nova služba lahko pomeni prehud izziv, ki pelje v konstanten stres in podobno. Življenjska sreča ni v materialnih dobrinah niti v poslovnem in finančnem uspehu. Ko so se raziskovalci, strokovnjaki pogovarjali z ljudmi, ki so zrli smrti v oči, ki so bili dalj časa v komi ali so bili klinično mrtvi, so jim povedali, da jim je izkušnja bližine smrti popolnoma spremenila pogled na življenje in na to, kaj je v življenju pomembno. Marsikdo je spremenil poklic, delo, kariero in se pričel ukvarjati z humanitarnimi dejavnostmi, z delom, ki mu je omogočalo več druženja z družino. Zaradi bližine smrti so spoznali, da je v življenju najpomembnejša družina, ljudje, ki jih imaš rad, ljudje, ki te imajo radi. Kdor nima svoje družine pa si življenje izpolni z delom in skrbjo za nemočne in ranljive ljudi in živali.

Trije ključi do sreče:

1. Vsako jutro stopimo pred ogledalo in si glasno povejmo, da se imamo radi. Vse prepogosto pozabljamo nase. Kar nekako samoumevni smo si. Ne, moramo si povedati, da se imamo radi – da slišimo besede, saj v besedah je moč.

2. Vsak dan povejmo svojim bližnjim, da jih imamo radi. Če smo sami, povejmo to svojemu hišnemu ljubljenčku, ali pa cvetici v lončku.

3. Vsak večer zapišimo tri stvari, tri danosti, za katere smo hvaležni. Prvi trenutek se bo zdelo, da ni česa, za kar bi lahko bil hvaležen. Če nič drugega sem hvaležna, ker lahko grem spat v posteljo, ker sem preživela dan… navadno je precej več kot tri hvaležnosti.

Ti trije ključi morajo preiti v navado in življenje se obrne v pozitivno smer. V življenje pritegnemo več ljubezni, harmonije in zadovoljstva, predvsem pa smo srečni.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor