Upokojitev, čas za družino

Ko se upokojimo, lahko zaživimo polno in uresničimo vse tisto, kar smo si nekoč želeli in nismo imeli za to časa ob službi in skrbi za družino. Lahko se popolnoma predamo hobiju, vse dneve lovimo ribe, se ukvarjamo s čebelami, vrtnarimo, se posvečamo numizmatiki, ali zbirki znamk. Lahko potujemo, se preselimo nekam, kjer je klima prijaznejša, lahko aktivno zaživimo v lokalni skupnosti med upokojenci, kot je naredila Marija in lahko preberete tu.

Mnogim pa upokojitev pomeni čas za družino. Marsikomu se čas upokojitve ujema z visoko starostjo staršev in je postavljen pred dilemo, ali bo poskrbel za socialno oskrbo ostarelega nemočnega roditelja z najemom negovalke, za dostavo hrane, za ćistilko, ali pa bo vsa gospodinjska dela, ki jih ostareli roditelj ne zmore več, opravil sam. Hkrati pa bo čas preživet z ostarelim staršem izkoristil za pogovor, za klepet, kramljanje o spominih na skupna leta.

Kdo drugi pa obilico prostega časa izkoristi za pomoč pri skrbi za vnuke. Za svoje otroke ni imel toliko časa na razpolago, saj je bil zaposlen. Morda je moral imeti še kakšno dodatno dejavnost za dodatni zaslužek, ali pa se je izobraževal, študiral ob delu in njegovi otroci so neopazno odrasli. Sedaj pa ima priložnost, da doživi vse radosti druženja z otroki in druženje z vnuki je nekaj prav posebnega. Otroke je potrebno spremljati v šolo vse do 10. leta, zaradi obilice obšolskih dejavnosti je navadno potreben prevoz in dedki ter babice prevzamejo vlogo “taksista”. Ob polno zaposlenih starših babice in dedki poskrbijo za vnuke v popoldanskem času, kar lahko predstavlja prijetno druženje, od katerega imajo korist tako vnuki kot dedki in babice.

Kot ugotavljajo razne raziskave, ni toliko pomembno, kaj delamo, kot pa to, da smo zadovoljni, da delamo to, kar nam je v veselje. Pomembno je, da se družimo, da nismo sami in da nam je lepo.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor