Upokojitev, kaj zdaj?

Ljudje, ki so na višku svojih moči in delovne kariere, imajo vizijo, kaj bi delali, če bi se lahko takoj upokojili. Tudi tisti, ki imajo delo radi, si predstavljajo, da bi lahko svoje delo opravljali neodvisno, saj bi preživetje imeli zagotovljeno s pokojnino. Marsikomu pa te jasne vizije bledijo z bližanjem upokojitvi. Na novo upokojen se znajde v praznem prostoru:”Kaj zdaj?”. V službi ga ne potrebujejo, domača opravila se je dalo opraviti ob službi. Spremljala sem upokojitev prijateljice, ki se mi zdi vzorčni primer dobrega prehoda v tretje življenjsko obdobje.

Marija je univerzitetno izobražena, delala je kot svetovalka zelo dinamično delo v stalnem stiku z ljudmi. Poleg službe je imela še pogodbeno delo z neko založbo. Upokojitve se je veselila, saj se bo lahko bolj posvetila delu za založbo. Zakljućek delovne dobe ji je pomenil dejansko zaključek nekega obdobja in začetek novega. Marija je načelen človek in ji formalnosti veliko pomenijo. Zadnji dan službe je sodelavce povabila na poslovilno kosilo ter se formalno in dejansko poslovila od svoje pisarne in sodelavcev. Doma si je privošćila kratek oddih, vikend je z možem preživela v toplicah. Po vrnitvi domov pa je začela z urejanjem novega življenja. Mož je bil že upokojen pa sta zaključila, da ne potrebujeta dveh avtomobilov. Odločila sta se, da bosta oba avta prodala in kupila enega srednjega razreda. S tem zmanjšata stroške registracije in stroški vzdrževanja novega vozila so manjši. Na banki si je uredila račun z nižjimi bančnimi stroški. Naslednji koraki pa so bili v smeri, kaj koristnega delati. Razmišljala je, da so za vsako obdobje svoje institucije: majhni otroci so v vrtcih, šolarji imajo šole, v aktivni dobi smo vključeni v tovarne, razne obrate, institucije. Za aktivne upokojence pa je najbolj naravna vključitev v društvo upokojencev. Včlanila se je in ponudila sodelovanje. Takoj so ji zaupali urejanje spletne strani in organiziranje izletov. Z društvom je tako polno zaživela, da je opustila delo za založbo, res pa v “prostem času” piše zgodbice za otroke. Živi polno in srečno življenje.

Društva upokojencev in tudi razne druge organizacije za starejše imajo vrsto dejavnosti od študijskih krožkov, univerze za tretje življenjsko obdobje, do skupin starih za samopomoč. Veliko starejših se začne ukvarjati z likovno umetnostjo, slikajo, kiparijo in so povezani v likovna društva, se družijo pri špotnih rekreativnih aktivnostih, ki so specializirane za starejše. Aktivni so v večgeneracijskih centrih. Pomembno je druženje in pomembno je, da sprejmemo to obdobje kot priložnost, da lahko delamo, kar nas veseli.

Foto: Pixabay


Google Analytics

Dodaj odgovor