Verjetnost, da dobimo Alzheimerjevo bolezen, lahko zmanjšamo

Velika sreča je, če lahko ohranimo bister um do smrti. Ne vemo, kaj nas čaka. Imela sem priliko spoznati nekaj ljudi, ki so kazali očitne znake demence. Pogosto so se počutili ogrožene. Prepričani so bili, da jim kradejo – družina ali pa tujci. Da bi obvarovali svoje imetje, so ga skrili. Ob pešajočem spominu so svoje dragocenosti skrili tudi pred seboj. Bolj ko bolezen napreduje, težje živi v domačem okolju, saj postaja vse bolj izgubljen. Učinkovitega zdravila zaenkrat še ni. Vendar je upanje.

“Z dobro ustno higieno ne preprečujemo le kariesa, saj so raziskovalci na Univerzi Bergen odkrili tesno povezavo med obolenjem dlesni in Alzheimerjevo boleznijo”, so zapisalina portalu Science News v članku Brush your teeth — postpone Alzheimer’s.

Raziskovalci so ugotavljali povezavo med bakterijami, ki v ustih povzročajo vnetje dlesni in Alzheimerjevo boleznijo. Sedaj pa so s pomočjo DNK dokazali, da se lahko bakterije, ki povzročajo vnetje dlesni – gingivitis iz ust razširijo na možgane. Bakterije proizvajajo določeno beljakovino, ki uničuje možganske celice.

Razumevanje procesov bolezni je ključno, da bodo lahko razvili zdravilo, ki bo vsaj upočasnilo razvoj te sodobne bolezni, ki jo je prineslo daljšanje življenjske dobe. Prvi korak pa lahko napravimo sami s skrbjo za dobro ustno higieno in preprečevanjem obolenja dlesni.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor