Vsak večer

Vsi imamo svoje večerne rutine in rituale. Namen vseh je, da gremo pomirjeni, zadovoljni in sproščeni v posteljo. Ali ste že preizkusili blagodejne učinke masaže stopal. S samomasažo sem začela pred par dnevi.

Pred mnogo leti so nas v osnovni šoli učili o higieni. Spomnim se plakata, ki je bil poleg umivalnika v učilnici. Na njem je bil narisan deček, ki se umiva in napis: Zdrav duh v zdravem telesu. Učili so nas, da si je potrebno vsak večer umiti zobe in zgornji del telesa do pasu ter noge. zanimivo se mi zdi, da so del pod pasom ignorirali, pomembna pa je bila skrb za čiste in najbrž tudi zdrave noge. Kar zadeva noge, so imeli prav.

Pravijo, da naj bi v skrb za svoje telo, za zdravje in dobro počutje vključili tudi masažo. Zelo učinkovita in vsakomur dostopna je samomasaža stopal. Ni bistveno, ali je tajska, švedska ali refleksoterapija, pa morda še katera, vse so koristne. Po tradicionalni kitajski medicini naj bi bile točke v stopalih povezane z različnimi organi in sistemi v telesu. Masaža nekega dela stopala vpliva na določen organ. Strokovnjaki ugotavljajo, da je zelo koristno, če si vsak večer pred spanjem vzamemo 10 do 15 minut za masažo stopal.

Najvidnejši učinki masaže stopal:

  • umiritev in sprostitev pred spanjem
  • zmanjšanje stresa
  • izboljšanje fizičnega in psihičnega počutja starostnikov
  • izboljšanje gibanja in ravnotežja
  • lajšanje simptomov alergij
  • pri osebah z demenco se izbpljša pozornost in razpoloženje.

Za masažo stopal potrebujemo vedro ali lavor s toplo vodo, eterično olje sivke in masažno olje ali pa kar navadno ojčno olje.,

Najprej si namakamo noge v topli vodi, v katero damo nekaj kaplic eteričnega olja. Potem stopala obrišemo, sedemo na stol, položimo stopalo ene noge na drugo in z masažnim ali oljčnim oljem začnemo masirati.

Postopek samomasaže stopal je lepo prikazan na YouTube. Lahko ga vidite na tej povezavi. Preden začnem z masažo stopal, si pripravim posnetek in potem ob gledanju posnetka masiram. Res je sproščujoče.

Vir: YouTube

thehearhysoul.com

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor