Zakaj cepijo rojene leta 2016 in 1970

Proti KME je v Sloveniji cepljenih 8% prebivalstva. Pojavnost okuženih klopov je med največjimi v Evropi, precepljenost prebivalstva pa med najnižjimi in zdaj bodo to popravili.

“Z letošnjim letom se je začelo rutinsko cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu za otroke, ki bodo letos dopolnili 3 leta starosti in odrasle, ki bodo dopolnili 49 let starosti. To cepljenje se bo izvajalo v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ), ki ga financira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.” poroča STA.

Epidemiologinja dr Marta Grgič Vitek je po radiu povedala, da so se za starosno skupino 49 let, ki je upravičena do brezplačnega cepljenja odločili zato, ker zboli največ ljudi v starosti 55 do 64 let in zato jih cepijo pred to starostjo. Neverjetna statistika!

Poznam tri ženske, ki so bile precej pod to starostjo. Moja sodelavka je bila malo čez dvajset, ko je doma pred hišo v travi dobila klopa. Bilo je sredi junija. Po nekaj dneh nekakšne viroze je čez vikend bila “popolnoma zdrava”, v ponedeljek pa s hudimi dimptomi prepeljana v bolnico. Šele v pozni jeseni se je vrnila na delo. Prijateljica in poklicna kolegica je imela klopa kar hitro spomladi, ves maj je bila v bolnici zaradi klopnega meningitisa. Tudi ona ni imela več kot trideset let. Obe pa sta imeli srečo, da sta jo odnesli brez hujših posledic, če ne štejem glavobola in podobno. Vsi v kraju pa poznamo primer štiridesetletne gospe, ki je prav tako zbolela za klopnim meningoencefalitisom, po dolgotrajnem zdravljenju je ostala trajno invalidna in odvisna od tuje pomoči. Po statistiki te tri ženske niso pomembne.

Tako pač je s statistiko. Saj veste, da vsi jemo segediner – eni jedo meso, drugi pa zelje. Če zbolim pri 65, mi prav nič ne koristi informacija, da najpogosteje zbolijo do 64. leta. Žalostno je, da gledajo statistiko starosti, ne pa kje se pojavlja bolezen. Občutek imam, da je spet eden tistih ukrepov države, ki je navidez prijazen državljanom.

Povsem jasno je, da se vsi ljudje ne bodo cepili. Razen tega je precej skupin, ki imajo cepljenje v okviru službe ali študija. Mnogi starši celo obvezno cepljenje zavračajo, saj se bojijo, da cepljenje povzroči avtizem. Kot sem že rekla, če bi državi in politikom bilo mar za državljane, bi vsaj subvencionirali cepljenje proti KME, ki ni poceni, saj so v roku enega leta trije odmerki.

Smola je, da se na Koroškem ne moremo izogniti klopom, saj ne moremo biti ves dan “našpricani z avtanom”. Te male pošasti prežijo na nas kar v zelenici pred hišo.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor